„Prin tribunale ca prin viață”, o emisiune care promovează cultura juridică în contexte sociale actuale.

„Prin tribunale ca prin viață” este o emisiune juridică difuzată pe A7TV, în fiecare luni seară, de la ora 18:00 și este prezentată de avocata Mihaela Olaru. Emisiunea abordează teme precum violența sexuală, violența domestică, divorțul, executarea silită, procedura adopției, malpraxisul, hărțuirea la locul de muncă, dreptul la onoare, demnitate și reputație și multe alte teme juridice. Emisiunea este realizată în direct așa că nu lipsesc exclusivitățile, știrile de ultim moment și nu numai.

Fiecare emisiune aduce în platou invitați atât din lumea juridică, politică, celebrități, cât și personalități publice și din sfera medicală sau culturală. Emisiunea are un ton serios, însă optimist, iar sfaturile și informațiile primite se adresează tuturor categoriilor de interes. Faptul că o emisiune cu specific juridic este realizată de un avocat cu expertiză în domeniu, crește atât calitatea cât și credibilitatea conținutului.

De ce este necesară o emisiune juridică?

„Prin tribunale ca prin viață” este o emisiune care promovează cultura juridică în contexte sociale actuale.

Cunoștințele juridice sunt esențiale, fiecare membru al societății ar trebui să aibă cunostințe juridice de bază din domeniul dreptului. O emisiune de acest gen, are ca scop o mai bună funcționare a societății prin informarea și promovarea responsabilității sociale. În societatea românească se consideră că doar studenții la drept sau avocații ar trebui să dobândească cunoștințe juridice, omițând cât de important este ca toată lumea să înțeleagă educația juridică primară. Această gândire fixă pleacă chiar de la conducerea țării, deoarece programele care să includă educația juridică sunt inexistente în școli. Faptul că oamenii nu încearcă să dobândească cunoștințe juridice este o consecință, un rezultat al ignoranței care a fost și încă este însămânțat în menatlitățiile fragile ale ficăruia dintre noi, încă de pe bănciile școlii. Prin urmare, atunci când un drept individual este încălcat, în multe cazuri, se datorează, în primul rând, lipsei de cunoștințe primare juridice. Prin tribunale că prin viață este un pas înainte spre normalitate.

Odată cu revoluția, presa a căpătat libertăți pe care înainte de 89’ nu le avea. În perioada comunistă statul avea controlul asupra presei și a conținutului transmis oamenilor, limitând dezbaterile cetățenești și în consecință formarea de opinii.

În prezent, orice televiziune are libertatea de a alege ce emisiuni să difuzeze, iar publicul are libertatea de a alege ce urmărește. O emisune de acest gen la momentul actual în România nu are audiențe explozive precum are una de divertisment. Existența unui astfel de format în grilele de emisie reflectă valorile televiziunii, responsabilitatea socială și preocuparea față de public.

Responsabilitatea socială este o misiune a presei, o valoare fundamentală a profesiei de jurnalist. „Prin tribunale ca prin viață” are misiunea de a informa, de a educa și comunica adevărul, indiferent care ar fi acesta, tocmai pentru a da toate datele necesare pentru formarea reală a unei opinii, a corectitudinii în dezbaterile dintre oameni.

Cine este în spatele conceptului și conținutului acestei emisiuni?

Mihaela Olaru este avocat în Baroul București încă din 15 februarie 2001, iar astăzi 15 februarie 2021 împlinește 20 de ani de avocatură. Ea a fost mereu preocupată de importanța cunoștiințelor juridice și s-a dedicat întru totul acestei misuni de informare încă din 2012, când a înfiinţat asociaţia Viaţa fără Violenţă și a iniţiat proiectul „Viaţa fără Violenţă privind prevenirea şi combaterea violenţei în şcoli”. Mihaela Olaru a derulat campanii de conștientizare și prevenire a violenței în școli și licee din București și din alte județe ale țării, împreună cu o echipă de profesioniști ai dreptului (avocați, judecători, procurori, polițiști, psihologi și criminologi). Mai multe informații puteți afla accesând link-ul: http://www.viatafaraviolenta.ro/

Au participat în emisiune în calitate de invitați:

Cristian Diaconescu – fost ministru al Justiției și fost ministru de Externe

Ion Dragne – avocat, Decanul Baroului București

Flavia Teodosiu – avocat, Prodecan Baroul București

Prof. Univ. Dr. Gheorghe Piperea – avocat, Baroul București

Prof. Univ. Dr. Mihai Hotca – avocat, Baroul București

Ion Cazacu – avocat, Baroul București

Prof. Univ. Dr. Dumitru Borțun – expert în comunicare

Stelian Tănase – scriitor și jurnalist

Prof. Univ. Dr. Monica Pop

Doctor Cristian Andrei -Institutul de Relații Umane

Dr. Cătălin Luca – psiholog clinician principal

Mihai Tănăsescu – avocat, Baroul București

Corina Voicu – judecător Curtea de Apel Pitești

Col.(r.) Dan Antonescu – specialist criminolog

Răzvan Savaliuc -jurnalist, senior editor Lumeajustitiei.ro

Iulian Cristache – preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi

Cristian Ene – avocat, Baroul București

Isabela Delia Popa – avocat Baroul București, formator INPPA

Mihai Mareș – Avocat, Baroul București

Elena Bustea – Avocat, Baroul București

Ioana Tănase -psiholog

Aurora Martin – consilier superior – Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (A.N.E.S.)

Radu Leca -psiholog

Nicoleta Răduță -Executor judecătoresc, Curtea de Apel București

Andreeas Novacovici – Președinte al Consiliului Tinerilor Instituționalizați

Napoleon Valentin Alexandru – Vicepreședinte Consiliul Tinerilor Instituționalizați

Titus Corlățean – Senator, Partidul Social Democrat

László Attila – Senator, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România

Victor Ponta – Președinte PRO România, fost Prim Ministru al României

Robert Cazanciuc – senator Partidul Social Democrat

Cătălin Ivan – fost europarlamentar, Președinte Partidul Alternativa pentru Demnitate Națională

Ramona Ioana Bruynseels – Politician

Oana Bîzgan – ex deputat independent în Parlamentul României

Liviu Mihăileanu – Președinte Alianța România fără Orfani

Cristian Ioan – Avocat, Baroul București

Lucia Sterian -Psiholog

și lista poate continua.

Stă în puterea noastră să aducem schimbarea, să creștem și să ne educăm. „Prin tribunale ca prin viață” vine în sprijinul oamenilor, explicând pe înțelesul tuturor, problemele actuale cu care ei se confruntă din punct de vedere juridic.

Dă un share dacă ți-a plăcut acest articol

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Despre autor
Mihaela Olaru

Avocat, soție, mamă, o femeie care radiază bunătate „serafică”, a spus cândva o personalitate emblematică a sistemului judiciar din România. 

Autori invitați
Ediție specială cu Adrian Năstase | "Prin tribunale ca prin viață" cu Mihaela Olaru
Mă găsești și pe social media
Galerie Foto