Emisiunea "Oamenii și Legea"

INFRACȚIUNILE ECONOMICE – INFRACȚIUNILE „GULERELOR ALBE”

cu av. Mihaela Olaru

INFRACȚIUNILE ECONOMICE – INFRACȚIUNILE „GULERELOR ALBE”

În sfera infracțiunilor economice pot fi încadrate fapte precum înșelăciunea, deturnarea licitațiilor publice, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, luarea și darea de mită, traficul de influență, delapidarea, abuzul în serviciu, deturnarea de fonduri, evaziunea fiscală. Cazuri diferite, pedepse diferite, mai multe detalii aţi putut afla luni, 16 octombrie, de la ora 13:00, la „Oamenii si legea”.

De la ora 13:00, pe TVR 1, invitatul Mihaelei OLARU a fost Mihai DRĂGAN, avocat.

De la ora 13:00, pe TVR 1, invitatul Mihaelei OLARU este Mihai DRĂGAN, avocat.

Infracțiunile economice, denumite și infracțiunile „gulerelor albe”, sunt săvârșite în general de persoane care beneficiază de o poziție socială înaltă, cu funcții importante în diverse sectoare de activitate si au ca rezultat pierderi financiare semnificative.

Deturnarea de fonduri se referă la schimbarea destinației fondurilor bănești ori a resurselor materiale alocate unei autorități publice sau instituții publice, fără respectarea prevederilor legale și se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani. Cu aceeași pedeapsă se sancționează și schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor provenite din finanțările obținute sau garantate din fonduri publice. Totodată și tentativa se pedepsește de lege.

Ne puteți trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail  www.tvr.ro

Legea evaziunii fiscale prevede faptul că orice sustragere a contribuabililor, persoane fizice sau juridice, de la plata impozitelor și taxelor cu ajutorul denaturării informațiilor raportate către autoritățile fiscale reprezintă un act infracțional. Astfel, contribuabilul se sustrage prevederilor legale și speculează viciile legislative, evitând plata impozitelor. Acest fenomen afectează nu doar mediul de afaceri, ci și bugetul statului. De departe, cea mai gravă formă pe care o poate îmbrăca evaziunea fiscală este cea legată de sfera Taxei pe Valoare Adăugată.

 

Mai multe detalii puteți afla accesând www.tvr.ro