O familie din Ilfov s-a dus cu fetița la Urgențe, pentru că micuța de nici un anișor avea febră peste 39. Mama fetiței acuză că au fost trimiși acasă de către medic, fără analize de sânge sau alte investigații pentru a se stabili diagnosticul și identificată problema medicală care genera starea febrilă a fetiței.
Un gest incalificabil, de neiertat, cum este posibil așa ceva? A fost trimisă acasă din nepăsare, indiferență sau prostie? Cum adică dacă nu cedează febra, să se întoarcă peste patru zile? Este o glumă sau a uitat de Jurământul lui Hipocrate? Doamna Doctor, Jurământul lui Hipocrate este un jurământ care cuprinde îndatoririle morale ale unui medic în exercitarea profesiunii sale. Dumneavoastră ce faceți, ați crezut vreodată în acest jurământ?
Parcă retrăiesc o poveste asemănătoare din dosarele de malpraxis unde nu de puține ori m-am luptat în instanță cu medici lipsiți de niciun fel de empatie, profesionalism sau devotament față de o meserie sacră, unde viața omului este mai presus de orice.
Îmi spunea o clientă: „A venit chirurgul, a consultat-o și a spus că nu e apendicită. M-am așteptat să ne spună, totuși, de ce are așa dureri. Dar în loc de alte investigații, pur și simplu ne-a trimis acasă și mi-a spus că dacă va urla din nou de durere să ne întoarcem. Ce fel de comportament este acesta? Ce s-a întâmplat ulterior, FEMEIA nu numai că a avut apendicită, însă starea ei de sănătate s-a agravat și a dat în peritonită.
Dar ce s-a întâmplat?
La începutul săptămânii, medicul de la Unitatea de Primire Urgență s-a uitat în gâtul fetiței, a consultat-o și i-a prescris două medicamente pentru febră, date prin alternanță. Apoi a trimis-o acasă, deşi ar fi trebuit internată de urgenţă. Astfel micuța a făcut convulsii la scurt timp și după patru zile de chin, s-a întors din nou la urgență cu febră 39.6
Imediat, fetița a fost internată și pentru că panica se instalase, de îndată s-au recoltat analizele de sânge, sau făcut investigații medicale complexe și s-a stabilit diagnosticul: Pneumonie interstițială. Offf, Doamne cum este posibil să întârzii tratamentul cu patru zile? Fetița trebuia internată de urgență încă de la început și avea nevoie de un tratament corect?
Dacă fetița ar fi fost tratată la timp, astăzi nu ar fi existat atâtea complicații, nu ar fi fost atât de chinuită! Pneumonia interstițială este numele dat, de fapt, unui grup de afecțiuni care cauzează inflamație și îngroșarea țesuturilor din plămâni, iar astfel funcționarea acestor organe este îngreunată. Totodată, pot fi afectate de aceste boli: căile respiratorii, sacii alveolari (de aer), vasele de sânge și alte zone ale plămânilor.
Grav, foarte grav, un diagnostic periculos pentru un copilaș de 11 luni. Ce va urma este ușor de dedus. Lucrurile nu vor rămâne așa! Cine a greșit va trebui să suporte toate consecințele legii. Nu știu încă cum va evolua starea de sănătate a fetiței, însă știu cât s-a chinuit și cât de greu încercată a fost familia fetiței din cauza neglijenței unui medic fără suflet, fără minte și lipsit de orice interes profesional și respect pentru viaţă.
Sunt atâția medici cu suflet și respect pentru viaţă, însă din păcate, pădure fără uscături nu există! Parcă și problemele generate de Covid 19, le-a luat mințile unor medici. Și de data aceasta era cât pe ce să comită greșeli. Nu poți să faci selecție între bolnavi, mai ales într-un spital de copii! Pur și simplu încercarea nejustificată de a transfera fetița în starea gravă în care se afla la un alt spital, pe motiv că nu mai sunt locuri, ca mai apoi să se revină din cauza presiunii justificate făcută de părinți, îmi lasă impresia că nimic nu s-a schimbat în unele unități medicale. Cu atât mai mult cu cât vorbim de cel mai mare spital de copii din țară.
Ulterior acestui episod, fetița este tratată de un alt medic, tot din cadrul UPU. Se află internată aici și este supusă unui tratament injectabil și care necesită un număr mare de zile de spitalizare și de îngrijiri medicale.
Față de toate aceste împrejurări, părinții vor depune o plângere la Colegiul Medicilor pe numele medicului. Sper să fie cercetată disciplinar și de către conducerea Spitalului iar până la finalizarea cercetării disciplinare medicul să nu mai efectueze gărzi în Unitatea de Primiri Urgente.
După acest episod și multe alte cazuri de malpraxis grave, se demonstrează că încă avem un sistem medical deficitar, populat de oameni meschini și interse de tot felul!
În concluzie, consider că din când în când trebuie să le amintim unora dintre medici, Jurământul lui Hipocrate:
(Varianta modernă, aşa cum a fost adoptată de Asociaţia Medicală Mondială în cadrul Declaraţiei de la Geneva – 1975)
Odată admis printre membrii profesiunii de medic:
- Mă angajez solemn să-mi consacru viaţa în slujba umanităţii;
- Voi păstra profesorilor mei respectul şi recunoştinţa care le sunt datorate;
- Voi exercita profesiunea cu conştiinţă şi demnitate;
- Sănătatea pacienţilor va fi pentru mine obligaţie sacră;
- Voi păstra secretele încredinţate de pacienţi chiar şi după decesul acestora;
- Voi menţine prin toate mijloacele onoarea şi nobila tradiţie a profesiunii de medic;
- Colegii mei vor fi fraţii mei;
- Nu voi îngădui să se interpună între datoria mea şi pacient consideraţii de naţionalitate, rasă, religie, partid sau stare socială;
- Voi păstra respectul deplin pentru viaţa umană de la începuturile sale chiar sub ameninţare şi nu voi utiliza cunoştinţele mele medicale contrar legilor umanităţii.
- Fac acest jurământ în mod solemn, liber, pe onoare.