Prin tribunale ca prin viață | Ființa juridică definitorie pentru povestea vieții

În data de 3 decembrie 2020, am avut onoarea de a lua un interviu de colecție unei personalități remarcabile a vieţii juridice româneşti, Dl. Prof. Univ. Dr. Ion Craiovan. Domnul Profesor este licențiat în drept, licențiat în filosofie și doctor în drept al Universității din București. De asemenea, este președintele Asociației Române de Filosofie a Dreptului și membru al Academiei Europei.

Vă mărturisesc, bucuria a fost deplină deoarece la masa profesioniștilor, într-o atmosferă călduroasă și înconjurați de foarte multe cărți de drept, am călătorit în povestea de viață, o poveste definitorie a Omului, Ion Craiovan. Recunosc că am avut emoții știind ce somitate a dreptului am în fața mea, însă încet, încet, ele sau diminuat deoarece am fost captivată de povestea de viață, spusă într-o formă filozofică de specialistul în drept, chemat să ne spună cât  de importantă este gândirea juridică, definitorie pentru povestea de viață.

În acest interviu, am învățat să ascult. A ști să asculți, reprezintă un element important din existența noastră. „A asculta”, până mai ieri, nici eu, nu înțelegeam ce valoare inestimabilă are acest cuvânt. Însă, cum să nu taci și să asculți tot ce spune acest mare OM. Întrebările mele au avut în esență o mare curiozitate și am vrut să aflu: Care a fost șansa și miracolul vieții Domnului Prof. Univ. Dr. Ion Craiovan? Ce ne poate spune despre ființa juridică definitorie pentru povestea vieții dânsului, dar și despre Drept și Justiție astăzi, în România? Care este formula pentru sensul vieții? Sunt o parte din întrebările la care a fost chemat să răspundă în fața marelui public, un academician al României, dar și al Europei. Da, însă, poate vă întrebați: De ce a acceptat invitația mea, Ion Craiovan? Cine îl cunoștea a constatat că Dumnealui poate fi remarcat mai mult în spațiul universitar și ca autor de cărți, decât în sfera publică. Răspunsul la această întrebare, vă provoc, dragi cititori și vă invit să urmăriți interviul cu Domnul Profesor pe care îl voi atașa acestui articol.

Mergând mai departe, vă mărturisesc că m-a impresionat profund  modul în care povestește Domnul Ion Craiovan, despre viața și ființa umană. În acest sens, a încercat să spună că unicitatea ființei noastre se găsește la intersecția unor deveniri și ipostaze multiple.

Apoi, a vorbit despre ființa întruchipată. A fost important să aducă în discuție repere biografice, de familie, strict necesare, trasee instituționale socio-profesionale și personalități care i-au influențat viața. Nu au lipsit amintirile din copilărie. Apoi, trecerea către o altă etapă importantă din viața dânsului, a fost marcată de o dată memorabilă din punct de vedere profesional: 16.11.2016, ziua când a primit Titlul de Doctor Honoris Causa. Ce alte ipostaze ale ființei i-au marcat viața, veți afla chiar de la Ion Craiovan și așa veți înțelege cu adevărat sensul vieții.

Un alt moment important al dialogului nostru, a fost atunci când Domnul Profesor a vorbit despre ființa juridică, definitorie pentru povestea sa de viață. Aici a invocat cartea „Tratat de teoria generală a dreptului. Ediția a IV-a, revăzută și adăugită, 2020 Tratate, Ion Craiovan” și a concluzionat: povestea ei este și povestea mea.

De reținut: „Ediția actuală a Tratatului de teorie generală a dreptului reține atât problematica tradițională, «straturile arheologice» ale cunoașterii juridice, în absența cărora spiritul dreptului nu poate fi înțeles, cât și abordările de filosofie a dreptului, dezvoltate și în alte lucrări, în măsura în care acestea vădesc o dimensiune constitutivă a viziunii despre drept. Sunt integrate informații noi despre raționalitate, afectivitate, hermeneutica sau despre demersul științific în drept, cu impact major în privința înțelegerii contemporane a dreptului.”

În concluzie, interviul nostru a fost unul boem, un interviu care a adus în atenția marelui public o mică parte din povestea de viață a Dl. Prof. Univ. Dr. Ion Craiovan. Așadar, Domnule Profesor și eu vă mulțumesc pentru că mi-ați dăruit o poveste!

„Noi suntem ideile pe care le căutăm o viață întreagă în numele unui sens” – Prof. Univ. Dr. Ion Craiovan

poza

poza

Dă un share dacă ți-a plăcut acest articol

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Despre autor
Mihaela Olaru

Avocat, soție, mamă, o femeie care radiază bunătate „serafică”, a spus cândva o personalitate emblematică a sistemului judiciar din România. 

Autori invitați
Ediție specială cu Adrian Năstase | "Prin tribunale ca prin viață" cu Mihaela Olaru
Mă găsești și pe social media