Prin tribunale ca prin viață | Divorțul, o căsnicie eșuată

Cândva, ambii soți au fost atât de fericiți, iar căsătoria lor era invidiată de multă lume. Astăzi, căsătoria lor a rămas doar o amintire!


Din păcate, nu este o noutate că divorțul a devenit destul de obișnuit astăzi. Statisticile arată că aproximativ 40% din primele căsătorii se termină prin divorț, aproape 60% din a doua căsătorie și peste 70% din a treia căsătorie. Această statistică rezultă și din practica judiciară. Dacă mă uit spre sălile de judecată, văd instanțe pline de dosare, oameni disperați, așteptând la rând să fie chemați în fața judecătorului, văd tristețe, suferință și multe termene de judecată care parcă nu se mai termină. Am văzut multe și din păcate rar poți găsi familii în care un soț și o soție trăiesc în armonie mulți ani.

Să încercăm să înțelegem fiecare poveste și să aflăm de ce divorțează oamenii.

Pe scurt, instituția familiei se năruie necontrolat, îngropând sub dărâmături un număr uriaș de nefericiți. Dar cine este de vină?

De multe ori lăsăm lucrurile așa fără să cunoaștem motivele reale care au condus la divorț. Niciunul dintre parteneri nu caută în propriile lor acțiuni și nu văd mai mult decât interesul fiecăruia în a se distruge reciproc, uitând de multe ori că la mijloc se află rodul iubirii, un copil care așteaptă atenție, iubire și înțelegere.
Ar trebui să pornim discuția de la întrebarea: De ce vreau să mă căsătoresc? Am citit undeva o explicație a unui psiholog care spunea așa, citez:

„Atunci când o persoană se căsătorește sau se căsătorește iar și iar, asta înseamnă că încearcă să-și creeze o familie, dar nu poate! Și, nevrând să recunoască această incapacitate, în cele din urmă, el/ea se convinge că răspunsul la întrebarea: Există căsătorii fericite? Răspunsul este „nu”. În realitate, o familie este o muncă uriașă, pentru care mulți dintre noi pur și simplu nu suntem pregătiți. Și este bine să ne dăm seama de acest lucru după primul divorț. Numai așa ni se poate garanta o a doua căsătorie fericită.”

Din acest motiv, după o asemenea lecție de viață, trebuie să ne asumăm trecutul și să conștientizăm greșelile. Să nu uităm că am învățat ceva din tot acest parcurs? Apoi, există viață și după divorț!
În aceste condiții, vă spun care sunt variantele de divorț prin care un cuplu poate divorța, atunci când nu se mai înțeleg și singura modalitate de a ieși din căsnicie este divorțul:

  • Pe cale administrativă, în fața ofițerului de stare civilă, fiind o procedură asemănătoare celei de la momentul încheierii căsătoriei. Ceea ce este important de cunoscut la această modalitate de a divorța este faptul că ea nu este posibilă în cazul divorțului cu copii minori;
  • Pe cale notarială, când părțile se prezintă în fața notarului public și îi comunică acestuia modalitatea în care doresc soluționarea amiabilă a tuturor aspectelor privind desfacerea căsătoriei, inclusiv măsurile privind copiii minori;
  • Pe calea instanței, aceasta fiind varianta cea mai des utilizată de către cupluri în situațiile în care părțile nu se înțeleg și nu reușesc să ajungă la un consens privind divorțul.

Însă, nu aceasta este partea cea mai complicată, ci atunci când soții au copii minori rezultați din căsătorie deoarece, împreună cu Divorțul se va stabili:

  • modul de exercitare al autorității părintești;
  • locuința minorului;
  • obligația de întreținere a părintelui nerezident;
  • programul de legături personale cu părintele nerezident.

În concluzie, ce am înțeles: căsnicia este locul în care dragostea și ura se ciocnesc și că încheierea unei căsnicii nu este simplă, important este să știm să luăm cele mai bune și înțelepte decizii.

Dă un share dacă ți-a plăcut acest articol

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Despre autor
Mihaela Olaru

Avocat, soție, mamă, o femeie care radiază bunătate „serafică”, a spus cândva o personalitate emblematică a sistemului judiciar din România. 

Autori invitați
Ediție specială cu Adrian Năstase | "Prin tribunale ca prin viață" cu Mihaela Olaru
Mă găsești și pe social media
Galerie Foto