Prin tribunale ca prin viață | Covid-19 a schimbat până și justiția!

Nici nu am trecut bine de ziua de 15 mai când România a intrat în stare de alertă și spre surprinderea mea sunt asaltată de telefoane de la câțiva grefieri de instanță. De ce? Pentru că se vor repune pe rol dosarele suspendate, sunt dosare cu termene deja fixate, iar grefierii vor emite citații și alte acte procedurale.

Ce este frumos în toată această procedură, după starea de urgență?
Amabilitatea și interesul grefierului de a te înștiința cu privire la data, ora și toate celelalte proceduri de prevenție cu privire la respectarea regulilor de distanțare socială, atât la instanțe, cât și la parchete.

Surprinzător, mi-a plăcut deschiderea și interesul judecătorilor în aceste momente grele pentru toată lumea, de a colabora cu noi, avocații, prin intermediul grefierilor de ședință și astfel împreună vom realiza în condiții optime și de siguranță actul de justiție. Mă încântă abordarea elegantă a grefierilor și răbdarea de a discuta telefonic cu părțile din dosare!

Vă spun că nu m-am așteptat la o asemenea schimbare radicală, deoarece m-au îngrozit cozile și condițiile în care avocații aveau acces în incinta instanțelor din București. De la verificarea temperaturii, să nu ai mai mult de 37,5 grade, la completarea unei declarații pe propria răspundere că nu ai intrat în contact cu o persoană infectată cu Covid-19 în ultimele 14 zile.

Pe de altă parte, este firesc să nu fie permis în sala de judecată accesul fără mască și mănuși. Da, purtarea măștii în momentul în care intrăm în sala de judecată este obligatorie și astfel devine un accesoriu nelipsit din ținuta noastră, alături de robă, cine știe cât timp de aici înainte!

Din discuția pe care am purtat-o cu o doamnă grefier am înțeles că vor intra în sala de judecată pe rând, pentru fiecare dosar în parte, doar avocații însoțiți de părți și se vor așeza câte unul pe fiecare rând în bănci, iar pentru pledoarii, un avocat va sta la pupitru, iar celălalt avocat va păstra o distanță de 1,5 metri. Nu spun că este rău, din contră, însă mă întreb câte dosare vor fi soluționate pe zi? Este evident că numărul dosarelor per ședința de judecată va fi diminuat semnificativ. Nu întâmplător, în mod excepțional, anul acesta, vacanța judecătorească va fi doar în luna august şi nu se vor mai judeca doar cauzele urgente.

În concluzie, este clar că justiția va trece printr-o perioadă dificilă în ceea ce privește volumul de activitate si numărul mare de oameni care urmează să treacă pragul instanțelor și parchetelor din România.
Covid-19 a schimbat până și justiția!

Prevăd o schimbare benefică pentru justiție în viitor. Se va schimba cursul justiției, de la digitalizarea justiției, la colaborarea profesională dintre magistrați și avocați. Sper ca cea mai mare schimbare să vizeze relația magistrat (judecător, procuror) și avocat. Câștigul în toată această schimbare o să ajute foarte mult actul de justiție, adică justițiabilul.

Dă un share dacă ți-a plăcut acest articol

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Despre autor
Mihaela Olaru

Avocat, soție, mamă, o femeie care radiază bunătate „serafică”, a spus cândva o personalitate emblematică a sistemului judiciar din România. 

Autori invitați
Ediție specială cu Adrian Năstase | "Prin tribunale ca prin viață" cu Mihaela Olaru
Mă găsești și pe social media