Parcă am fi blestemați, în România, mai întâi are loc o tragedie, ca mai apoi să se ia măsuri

Din păcate, am început anul 2022 cu multe evenimente violente, chiar dramatice. De la loviri și violențe, la pierderi de vieți. Cred că nu este zi să nu auzim de acte de violență domestică sau de copii abuzați, neglijați, de acte de violență pe stradă sau accidente rutiere extrem de grave, unde de multe ori victime sunt copiii.

Ce se întâmplă cu noi? De ce, din ce în ce mai mulți oameni reacționează atât de brutal, atât de violent și fără să se gândească la consecințe? Când mă gândesc la cele două fetițe lovite în plin pe trecerea de pieton și uciderea Raisei, mă apucă tristețea, dar și furia, dorința de a se face dreptate până la capăt. Of, Doamne, dai viață unui copil, îl crești responsabil, cu iubire și dăruire, și apoi, într-o fracțiune de secundă totul devine praf și pulbere din cauza unor șoferi iresponsabili, unor oameni care nu prețuiesc nici măcar viața lor, dar altminteri viața celorlalți. Poate nu sunteți de acord cu ce voi scrie acum, însă la fel de vinovați îi consider pe toți cei care aveau și au în responsabilitatea lor să modifice legislația, s-o adapteze în raport cu nevoile și să prevină săvârșirea unor astfel de accidente rutiere. Vinovați sunt și cei care au ca și atribuții de serviciu, implementarea unor măsuri pentru siguranța și protecția noastră pe drumurile publice, și nu o fac. Nu înțeleg de ce ia luat atâta timp, inclusiv actualului ministru Lucian Bode să vadă „putregaiul”din sistem!

Mă întreb retoric, dumnealui are mustrări de conștiință, doarme liniștit noaptea. Dacă vedea tot acest haos la timp, astăzi multe vieți ar fi fost salvate si mulți părinți s-ar fi bucurat de copiii lor! Parcă am fi blestemați, în România mai întâi are loc o tragedie, ca mai apoi să se ia măsuri. Sigur, dacă sunt pe termen lung, avem o problemă deoarece se pot schimba regulile în timpul jocului și măsurile pot să fie uitate până la următoarea tragedie, și tot așa ne învârtim într-un cerc închis fără niciun rezultat.

O sa vedem ce face acum ministrul Lucian Bode, și dacă angajamentul său rămâne literă de lege.

Haideți să vedem o parte din declarația și reacția ministrului de Interne, Lucian Bode, în conferința de presă, de luni, unde a vorbit despre tragediile săptămânii trecute, din Capitală și de la Bolintin-Vale, în care au fost implicați polițiști.

Citez:
„Regret enorm această tragedie care a șocat o țară întreagă. Și dincolo de funcția ministerială, sunt tatăl unei fetițe de vârstă apropiată cu Raisa, iar sentimentul pe care îl simt este unul cutremurător. Știm că orice am spune și am face nu o putem aduce pe Raisa înapoi. Vorbim de o faptă ireparabilă. Însă pentru familia îndoliată și pentru opinia publică am obligația să dispun măsuri în limita competențelor legale și să prezint rezultatele acestor măsuri. Încă o dată, transmit condoleanțe familiei Raisei și însănătoșire grabnică Mariei”, a spus Lucian Bode.

Cu privire la cazul de la Bolintin Vale, unde un bărbat a fost omorât cu pietre în stradă de o grupare infracțională, fără ca oamenii legii să ia măsuri, ministrul MAI, a declarat:

„În ceea ce privește tragedia din Bolitin-Vale, a scos la iveală încă o dată putregaiul unui sistem care s-a degradat de la an la an în ultimii 30 de ani. Vorbim de resurse umane insuficiente, slab pregătite, cateodată în cârdășie cu puterea politică locală și cateodată în cârdășie cu infractorii de la nivel local.” –  a spus Lucian Bode.

Să tragem câteva concluzii, cu privire la ce dorește să facă ministrul Lucian Bode:

– se reanalizează la nivelul MAI procesul de recrutare din surse externe, care este necesar, deoarece există un deficit de resursă umană, și vorbim de aproape 30.000 de funcții;

– este necesar să creștem cifra de școlarizare atât în școlile postliceale, cât și la Academie;

– este extrem de important procesul de pregătire continuă a angajaților din toate structurile, nu doar de ordine publică;

– MAI a identificat o serie de măsuri, de modificări în legislația rutieră și face apel la întreaga clasă politică să susțină în Parlament acest demers de modernizare a legislației rutiere în România, cu tot ce înseamnă responsabilități, sancțiuni și termene.

Cam acestea sunt acțiunile pe care le dorește implementate ministrul de interne Lucian Bode, după cele două tragedii. Din păcate nimic nu justifică faptul că toți decidenții noștri, au tolerat și nu au făcut nimic pentru a asigura implementarea unor măsuri pentru siguranța și protecția noastră pe drumurile publice.

Dă un share dacă ți-a plăcut acest articol

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Despre autor
Mihaela Olaru

Avocat, soție, mamă, o femeie care radiază bunătate „serafică”, a spus cândva o personalitate emblematică a sistemului judiciar din România. 

Autori invitați
Ediție specială cu Adrian Năstase | "Prin tribunale ca prin viață" cu Mihaela Olaru
Mă găsești și pe social media
Galerie Foto