Hotelul Negresco și mândria de a fi român

De ce iubesc Nisa? Nisa este un oraş la care nici nu am visat vreodată. Mi-l imaginam ca un loc al bogătașilor, un loc al vedetelor care urmăresc extravaganța și nu m-am gândit că de fapt este acel loc de care te îndrăgostești din primul moment. 

Este uimitor pentru mine că spun asta, însă cred că este singurul loc unde m-am simțit foarte bine. Aș putea spune că nu eu am ales Nisa, ci Nisa m-a ales pe mine.

Cum am ajuns la Nisa? Pe scurt, doi oameni frumoși care mi-au cucerit inima sunt promotorii acestei povești, am mai vorbit despre ei – Prin tribunale ca prin viață | Noiembrie la Nisa »  cristoiublog.ro

Pe Alexandru Teodorescu, scriitor, fost deținut politic, un supraviețuitor al lagărelor comuniste, poate îl cunoașteți, este autorul cărții „Celula de minori”, cinci ani în temniţele și lagărele de muncă forţată ale României comuniste, este OMUL care m-a impresionat profund cu povestea sa de viață. Soția sa este poetă, poeta mea preferată, o doamnă de un rafinament ce i se citește pe chip, fostă profesoară de balet la școala de balet „Koenigsteiner Ballettschule Luisa Teodorescu”, școală ce există și acum, și care a fost preluată de Andreea Radu, o colaboratoare și prietenă a Luisei Teodorescu (inițiatoarea unor proiecte de anvergură, cum ar fi seria concertelor „Mozartissimo” pentru tinerii talentați). Așa a ajuns la Nisa în urmă cu câțiva ani. 

Chiar dacă nu am colidat lumea, eu știu că aici este soarele din viața mea. Este o poveste frumoasă în centrul căreia sunt doi oameni dragi și Coasta de Azur, una dintre cele mai adorate destinații de călătorie din lume. Da, este un destin care ne aduce împreună și construiește o aulă strălucitoare, cât Riviera Franceză. 

Am povestit în articolul anterior despre plimbările minunate pe Promenade des Anglais și despre alte atracții turistice pe care le-am vizitat în Noiembrie 2021. Nu am vorbit atunci despre hotelul Negresco, un hotel ce are origini românești fiind construit în 1912 de către o familie originară din România, deoarece nu îl vizitasem.

Întorcându-mă în timp, mă opresc la începutul anului nou 2023, când împreună cu Alexandru Teodorescu, fiica mea cea mare Elisa Olaru și cățelușa Elfy, am pășit pentru pentru prima dată în Hotel Negresco. Încă de cum am făcut primii pași în interiorul hotelului am simțit un aer aristocrat, ca și cum trecerea se făcea foarte ușor către perioada interbelică, iar noi făceam parte din ea, eram puntea de legătură dintre cele două lumi.

Ne-am oprit în primul salon unde am servit ceai și ne-am bucurat de o atenție deosebită! Este minunat să realizezi că acei oameni care fac parte din peisaj, se bucură de entuziasmul nostru, de rădăcinile noastre românești, aceleași rădăcini ca și ale constructorului și fondatorului hotelului, Henri Negresco.

După ce am savurat ceaiul, dar și galeria de artă cu lucrări ale unor mari artiști, am vizitat hotelul și am văzut lucrări de artă autentice, iar așa cum rezultă din documentarea pe care am făcut-o acestea ar fi cele ale sculptoriței și pictoriței franceze Niki de Saint Phalle, portrete de monarhi, inclusiv numeroase busturi ale reginei Marie-Antoinette. Printre portretele de monarhi, cele mai faimoase sunt portretele lui Louis al XIV-lea, Louis al XV-lea, Louis al XVI-lea, Napoleon al III-lea și al împărătesei Eugenie. Se mai pot vedea tapiserii de Raymond Moretti, sculptura Le Chat a sculptorului Cyril de La Patelliere și lucrări ale sculptorului Sacha Sosno. Candelabrul din holul hotelului Negresco realizat cu 16309 cristale de Baccarat. A fost inițial comandat de țarul Nicolae al II-lea, dar izbucnirea Revoluției din Octombrie din Rusia a anulat comanda, candelabrul fiind achiziționat de Henri Negrescu.” [1]

 

„Există aici cele mai renumite portrete ale lui Ludovic al XIV-lea (pictat de Hyacinthe Ringaud, celelalte două exemplare existente se află la Luvru și Versailles), Ludovic al XV-lea, Ludovic al XVI-lea, Napoleon al III-lea și împărăteasa Eugénie sub baldachin. Sub acesta din urmă se află covoare realizate de Raymond Moretti, sculptura Pisica a lui Cyril de La Patellière și chiar o lucrare a lui Sacha Sosno. Pe coridoare se află mochete de Yvaral, un portret al lui Louis Armstrong de Raymond Moretti, picturi realizate de Mignard și Vasarely, precum și cea mai mare colecție privată de afișe realizate de René Gruau; șemineul monumental provine de la castelul de Hautefort (Dordogne), iar plafonul casetat (secolul al XVII-lea) din castelul din Saint-Pierre-d’Albigny (Savoia). Salonul Pompei a fost transformat într-un „carusel Pompadour”, cu heruvimi și cai de lemn, asortați cu culori luminoase și cu veșminte bărbătești într-un cort de campanie napoleonian. Hotelul are propriul studio de artă și angajează anual un restaurator, tapițeri, un lucrător în marmură și doi dulgheri de la școala Boulle.” [2]

Curiozitatea noastră, entuziasmul și dorința de cunoaștere a atras atenția managerului Hotelului Negresco care a venit către noi și cu un spirit blând, cum rar întâlnești, ne-a povestit istoria hotelului Negresco. Surpriza a fost mare atunci când a aflat că noi suntem români, la fel ca și fondatorul celui mai cunoscut Hotel de pe Coasta de Azur. 

Ne-am luat la revedere cu speranța, că într-un viitor apropiat eu voi realiza un interviu emblematic chiar în holul marelui Hotel Negresco și astfel vom cunoaște mai îndeaproape istoria fondatorului de origine română, Henri Alexandru Negrescu.

Dar cine a fost Henri Alexandru Negrescu?

„Henri Alexandru Negrescu s-a născut în anul 1868 la București. Cu toate că tatăl său era proprietarul unui han, situația materială nu era una foarte bună. De la o vârstă fragedă, Henri Negrescu lucrează ca ucenic patiser la restaurantul Capșa din București. În anul 1883, la vârsta de 15 ani, pleacă în Franța cu o trupă de lăutari. Își găsește de lucru la Paris, unde începe să prospere. După Paris, lucrează la Monte-Carlo, Cannes și Nisa unde ocupă postul de director al Cazinoului Municipal.

În 1910, având o situație materială foarte bună, decide să construiască un hotel pentru cei mai bogați oameni din Europa și America.

Pe 4 ianuarie 1913 este inaugurat cu mare fast hotelul Negresco. Hotelul se bucura de un succes enorm.

La începutul Primului Război Mondial, autoritățile franceze rechiziționează hotelul și îl transformă în spital, iar proprietarul, Henri Negrescu este încorporat în armată și trimis pe front.

Pentru a onora numeroasele credite contractate pentru construcția hotelului, Henri Negrescu este nevoit să vândă hotelul unei companii belgiene.

La întoarcerea de pe front, Henri Negrescu era ruinat. În anul 1920, bolnav de cancer și inimă rea, moare la Paris, la 52 ani.

În anul 1957, hotel Negresco este cumpărat de Jean-Baptiste Mesnage care îl încredințează fiicei lui, Jeanne, care se căsătorise cu Paul Augier, avocat și politician din Nisa. Noii propietari l-au renovat complet îmbogățindu-l cu multe opere de artă. Hotel Negresco recapată stralucirea de altădată, devenind un nume faimos pe plan internațional. Celebra proprietară a luxosului hotel Negresco, Jeanne Augier a murit la vârsta de 95 de ani în 2019. ” [3]

De-alungul timpului, hotelul a găzduit regi, prinți, miliardari celebri, membri ai familiilor Vanderbilt, Rockefeller, Basil Zaharoff, Isaac Merritt Singer etc.

„Hotel Negresco are cinci stele și este situat pe Promenade des Anglais, pe malul Baie des Anges (Golful Îngerilor). Dispune de:

  • 121 camere și 34 apartamente (în stil Ludovic al XIII-lea);
  • galerie de artă permanentă cu lucrări ale artiștilor Raymond Moretti, Cezar, Chiril La Patelliere, Salvador Dali, Vasarely, Yvaral, etc.;
  • 9 saloane de 600 de locuri pentru organizarea recepțiilor;
  • salonul „Baie des Anges” cu vedere la Marea Mediterană;
  • restaurantul Le Chantecler de mare clasă;
  • salonul de cafea și restaurantul „La Rotonde”;
  • barul cu pian „Le Relais”;
  • salon de înfrumusețare, salon de coafură, masaj, manichiură, sala de gimnastică;
  • agenție de turism, spălătorie, închirieri auto, limuzine, elicoptere, pista de aterizare;
  • buticuri (70 vitrine de artă, Moretti, Vasarely, Dali, modă, bijuterii, Lancel, Christian Dior, Versace, Cartier etc.);
  • terenuri tenis și golf;
  • Hotel Negresco este membru al consorțiului Leading Hotels of the World;
  • peste treizeci de filme au fost turnate la hotel Negresco. ” [4]

 

Prin urmare, nu sunt multe poveștile românilor care au pornit de jos și au ajuns să dețină imperii. Această poveste a fost începutul unei interesante şi pasionante încercări de a creiona istoria unui destin ieşit din comun. Pentru orice român care ajunge la Nisa, cred că întodeauna va simți un aer boem și va fi mândru de istoria impresionantă lăsată în urmă de Henri Negresco, fiul unui hangiu care din chelner s-a transformat în unul dintre cei mai mari proprietari de pe Coasta de Azur.

[1] https://www.globalinfo.ro/z/hotel_negresco_nisa_franta.htm

[2] https://ro.wikipedia.org/wiki/Hotelul_Negresco

[3] https://www.globalinfo.ro/z/hotel_negresco_nisa_franta.htm

[4] https://www.globalinfo.ro/z/hotel_negresco_nisa_franta.htm

Play Video
Play Video
Play Video

Dă un share dacă ți-a plăcut acest articol

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Despre autor
Mihaela Olaru

Avocat, soție, mamă, o femeie care radiază bunătate „serafică”, a spus cândva o personalitate emblematică a sistemului judiciar din România. 

Autori invitați
Ediție specială cu Adrian Năstase | "Prin tribunale ca prin viață" cu Mihaela Olaru
Mă găsești și pe social media
Galerie Foto