EDIȚIE SPECIALĂ: Raed Arafat vorbește despre vaccinarea împotriva COVID-19

În cadrul emisiunii „Prin tribunale ca prin viață” difuzată pe data de 22 februarie, Mihaela Olaru l-a avut invitat pe secretarul de stat și șeful departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Emisiunea a avut ca temă principală informarea despre vaccinarea anti covid-19.

„De ce să mă vaccinez împotriva COVID-19?”, „Cum funcționează vaccinurile împotriva noilor tulpini ale virusuri?”, „O persoană cu boli cronice asociate, se poate vaccina?” sunt întrebări la care doctorul Arafat a răspuns.

Doctorul amintește că vaccinurile de-a lungul istoriei au salvat vieți și au redus impactul unor boli foarte grave, unele fiind chiar eradicate, cum este variola.

Vaccinarea anticovid este o acțiune voluntară, nu obligatorie. De ce este însă recomandat să ne vaccinăm?

Invitatul oferă o perspectivă amplă asupra acestei întrebări. El pornește de la faptul că s-au efectuat studii conform cărora există dovezi că vaccinul nu numai că protejează împotriva unei forme severe, dar și previne infectarea.

Raed Arafat spune că vaccinul ajută ca în cazul unei infectări să dezvoltăm o formă ușoară la această boală care nu numai că poate să omoare, dar lasă sechele celor care supraviețuiesc. Cei care fac o formă intermediară pot rămâne cu probleme pulmonare care vor avea un impact asupra lor pe o perioadă lungă de timp. Vaccinându-ne ne protejăm pe noi, pe cei apropiați și implicit este un pas înainte ca țara să ajungă la un nivel crescut de vaccinați astfel încât răspândirea virusului să scadă semnificativ. Acest lucru va permite reluarea activităților cât mai aproape de normalitatea cunoscută înainte de pandemie.

În România, dar și în alte țări, o persoană nu poate opta pentru unul dintre vaccinuri, însă la vaccinul Astra Zeneca există o limită maximă de vârstă, de 55 de ani. Limita minimă de vârstă la Pfizer este 16 ani, iar la Moderna 18 ani.

Doctorul Arafat spune că este recomandat ca o persoană cu boli cronice să se vaccineze, dar mai întâi trebuie să se consulte cu medicul care îl tratează pentru afecțiunile respective. Se poate să îi fie recomandat un anumit tip de vaccin în funcție de caz. De reținut este că virusul are un impact mult mai mare asupra sănătății persoanelor cu boli cronice asociate.

Conform doctorului Arafat, majoritatea efectelor adverse sunt trecătoare și durează între 12 și 24 de ore; reacțiile pot fi diverse, de la o durere locală unde s-a făcut injecția, până la dureri musculare, febră, frisoane sau amețeli. Poate exista însă și un răspuns mai sever din partea persoanelor care fac o reacție adversă gravă. Din acest motiv toate centrele de vaccinare au în dotare tot ceea ce este necesar pentru a trata persoana respectivă într-o astfel de situație.

Doctorul clarifică faptul că vaccinul se face în două reprize: prima doză și rapelul. Nu există la acest moment indicații că trebuie un rapel anual. El explică faptul că studiile vor arăta pentru cât timp vor avea efect vaccinurile anti covid. Se fac analize ai anticorpilor celor vaccinați, care ulterior vor determina dacă după o anumită perioadă de timp este necesară încă o doză de rapel cu aceeași formulă de vaccin sau un alt rapel care să acopere și alte tulpini. Nimic nu este concret la acest moment până când aceste analize și studii nu vor fi finalizate.

Ce altceva ar trebui să mai reținem din răspunsurile date de doctorul Raed Arafat:

  • Există studii care arată că eficiența împotriva noilor tulpini există, însă gradul de eficacitate variază de la un vaccin la altul. La acest moment companiile producătoare de vaccinuri discută dacă trebuie făcute vaccinuri modificate pentru a acoperi tulpinile noi.
  • Între Moderna și Pfizer mecanismul cu ARN mesager este la fel însă, la Astra Zeneca este virus atenuat, deci diferit. Din acest motiv nu este recomandat ca pentru a doua vaccinare să se utilizeze un vaccin cu o altă compoziție.
  • Se poate face vacinare anti covid chiar dacă s-a făcut și vacinul antigripal.
  • Dacă nu se face o a doua doză, nu se capătă imunitatea necesară împotriva virusului.
  • Testele care arată evoluția titrului anticorpilor IgG împotriva noului coronavirus se fac la cerere. Doctorul Arafat recomandă ca aceste teste să fie făcute după cel puțin 10 zile de la cea de a două doză, pentru a vedea care este reacția corpului.
  • La acest moment nu există valabilitate la certificatul de vaccinare.
  • Se pot vaccina și cei care au făcut boala anterior.

Raed Arafat atrage atenția că împotriva oricărei noi tulpini a virusului SARS-CoV-2 cea mai bună soluție rămâne prevenția. Cele mai importante măsuri sunt purtarea măștii, distanțarea socială, dezinfecția și evitarea locurilor aglomerate pentru minimalizarea riscului de infectare.

„România s-a descurcat bine până acum. Trebuie să evităm să punem România într-o stuație a unui vârf care să fie greu de controlat, pentru că am trecut printr-un vârf dificil în luna Noiembrie, și să trecem prin această situație cu puține pagube și vieți pierdute”

Discuția se extinde până la comportamentele persoanelor pubice care instigă la nerespectarea măsurilor de prevenție. Arafat declară că „cine spune populației dați-vă jos masca este exact ca și cum ar spune infectați-vă și puneți-vă viața în pericol. Cu siguranță nici nu îi interesează viața celor cu care vorbesc și nici nu înțeleg despre ce este vorba și vorbesc în necunoștință de cauză. Nu este momentul să ne dăm jos masca, este momentul să păstrăm măsurile care au fost recomandate.”  

Realizatoarea avocat Mihaela Olaru este de părere că acele persoane care instigă la astfel de acțiuni trebuie să fie trase la răspundere. Conform secretarului de stat Raed Arafat „se dau amenzi, se iau măsuri însă pentru unele persoane aceste măsuri nu sunt suficiente ca să îi oprească.”

În încheiere Arafat a dat asigurări că „toată lumea muncește pentru a rezolva problema și pentru a ieși cât mai repede din această criză. Nimeni nu vrea să stea o zi în plus în această criză”. El reamintește că „este importantă respectarea măsurilor necesare luate la acest moment pentru a menține situația sub control și a păstra România în continuare în situația bună în care se află.”

Aflați toate răspunsurile date de Raed Arafat despre vaccinarea împotriva covid-19 accesând video-ul următor

#RaedArafat #MihaelaOlaru

#coronavirus #vaccincoronavirus #pandemiecoronavirus #coronavirusromania

#covid19 #vaccinpfizerbiontech #vaccinare #viețiisalvate #AstraZeneca #BioNTech  #Moderna #campanievaccinareromania

#campanievaccinare #antivaccin, #avocat  #România #MihaelaOlaru  #A7TV  #Printribunalecaprinviață

Dă un share dacă ți-a plăcut acest articol

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Despre autor
Mihaela Olaru

Avocat, soție, mamă, o femeie care radiază bunătate „serafică”, a spus cândva o personalitate emblematică a sistemului judiciar din România. 

Autori invitați
Ediție specială cu Adrian Năstase | "Prin tribunale ca prin viață" cu Mihaela Olaru
Mă găsești și pe social media