10 sfaturi care te vor ajuta să fi o mămică fericită și calmă.

Fiecare mămică cu sau fără experiență se străduie din răsputeri să facă cât mai multe și cât mai bine. Vine însă o zi când îți dai seama că nu ai super puteri. Nu poți să le faci pe toate!

Când copilul se naște, atunci se naște și mama. Să devi mamă, presupune o transformare profundă, atât fizică, mentală, emoțională și spirituală.

Suntem un produs al experiențelor noastre. Fiecare am crescut și am fost crescuți de persoane diferite, în stiluri diferite și în culturi diferite. Mixul acestor factori influențează felul în care noi la rândul nostru vom fi ca părinți.

Fiecare mămică se agită și se simte de multe ori copleșită. Dacă o mămică spune că nu este așa, cu siguranță nu vrea să recunoască acest lucru.

Cu toții ne confruntăm cu perioade mai dificile, mai ales atunci când suntem privați de somn, lucrurile simple devin complicate și greu de făcut. Sunt însă câteva lucruri care te ajută să rămâi calm și să faci făță situațiilor din viața de zi cu zi cu care se confruntă un părinte.

1.     Simplifică lucrurile.

Programarea mult prea multor lucruri într-o singură zi este o rețetă pentru dezastru. Uită-te la ziua sau săptămâna ta, gândește-te la ce funcționează și ce nu, și fă schimbări.

2.     Coboară-ți standardele.

Nimeni nu a murit vreodată din cauza unei case puțin dezordonate. Ca mame, trebuie să prioritizăm. Nu putem face decât ceea ce putem face, așa că nu pune presiune asupra ta. Tuturor trebuie să ne pese mai puțin despre ce cred alții.

3.     Creează o rutină.

Orice familie are nevoie de un program bine stabilit. Acesta îi ajută atât pe copii cât și pe părinți să nu devină haotici. Pentru un adult, rutina poate deveni plictisitoare, însă crește încrederea de sine și productivitatea unui părinte, deoarece acesta știe exact ce are de făcut și când toate lucrurile pot fi ordonate.

Copiii au nevoie de rutină, deoarece ei răspund mai bine când au un program predictibil, regulat şi consistent.

4.     Respiră!

Nu-ți pedepsi niciodată copiii când ești furios. Dacă lucrurile devin dificile și ai nevoie de un „time out”, îndepărtează-te literalmente de copiii tăi, atâta timp cât aceștia sunt în siguranță, numără până la 10 și respiră adânc. Poate părea banal, dar când respiri profund, vei trece în mod inevitabil dintr-o stare de stres, într-o stare de calm. Pentru a respira profund, este important să îţi utilizezi diafragma atunci când inspiri.

5.     Nu te neglija pe tine!

Fă-ți timp și pentru tine! Nu doar pentru soțul tău sau pentru copiii tăi, ci și pentru tine. Așa că orice îți place să faci, dacă îți place să faci yoga, să citești sau să te uiți la un film, fă-ți timp și nu te simții vinovată.

6.     Nu fi în competiție cu celalalte mămici.

Nu este nevoie să ai ultimul model de cărucior pentru copii sau cea mai nouă jucărie, chiar dacă le vezi la alte mămici.

Bebelușii preferă oale, tigăi și alte lucruri din casă cu care să se joace în detrimentul jucăriilor.

Sună a clișeu dar bebelușii și copiii au nevoie de dragoste și afecțiune mai mult decât orice jucărie scumpă.

7.     Inconjoară-te de oameni care te fac să te simți bine.

Evită grupurile de mămici care sunt într-o competiție continuă, pentru că te fac să te simți neplăcut în compania lor. Din nefericire, unele mămici consideră că doar metodele lor sunt cele mai bune și eficiente, și condamnă sau critică orice acțiune diferită a unei alte mămici. 

Petreceți timpul cu prietenii tăi adevărați, care te ascultă, te înțeleg și îți dau sfaturi productive, facându-te să te simți bine. Astfel te vei simți mai puțin stresată.

8.     Fi pozitivă și păstrează-ți simțul umorului!

Există o mulțime de situații când ai putea plânge, dar trebuie doar să râzi.

Este singurul mod prin care poți trece cu bine prin situațiile dificile. Încercă să faci haz de necaz. Încearcă să fii pozitivă.

Dacă copiii devin neastâmpărați, hai să organizăm o petrecere de dans; hai să scoatem săbiile cu laser, și să avem o mică luptă.

Fă tot posibilul să trasformi o situație neplăcută într-una pozitivă. Depinde de fiecare dintre noi cum alegem să răspundem la situațiile cu care ne confruntăm.

9.     Atunci când ai o zi proastă, puneți următoarea întrebare: Sunteți cu toții bine sănătoși? Dacă răspunsul este da, atunci ziua a avut un succes răsunător. 

10.  Întrebarea pe care ar trebui să le-o adresăm copiilor noștrii la sfârșitul zilei este: „Care a fost cea mai bună parte a zilei tale?” sau „Care a fost lucrul preferat pe care l-ai făcut astăzi?”

Fă acest lucru pentru a termina ziua într-o notă fericită, pozitivă și pentru a știi pe viitor activitățile preferate de copilul tău.

Nu uita, zilele sunt lungi, dar anii sunt scurți și indiferent de ce se întâmplă, dragostea se află în centrul tuturor lucrurilor!

Dă un share dacă ți-a plăcut acest articol

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Despre autor
Mihaela Olaru

Avocat, soție, mamă, o femeie care radiază bunătate „serafică”, a spus cândva o personalitate emblematică a sistemului judiciar din România. 

Autori invitați
Ediție specială cu Adrian Năstase | "Prin tribunale ca prin viață" cu Mihaela Olaru
Mă găsești și pe social media