Poveștile Bucureștiului: Motive pentru care a fost odată numit „Micul Paris”

Data

Autor

A fost odată ca niciodată un București supranumit și „Micul Paris”, fiind asemănat cu capitala Franței, Parisul.

Cu ceva timp în urmă, mai precis pe la jumătatea secolului al XIX-lea, Bucureștiul începea să crească economic datorită fabricilor de tutun, bere, textile și chiar avioane. Iată că așa începe și dezvoltarea industrială a Bucureștiului și se ridică o serie de clădiri „după chipul și asemănarea” celor franțuzești.

Începând cu anul 1900, Bucureștiul a început să fie numit „Micul Paris”, datorită oamenilor, dar mai ales datorită arhitecturii.

Iată câteva dintre clădirile ridicate în stilul specific franțuzesc:

1. Arcul de Triumf

Cele două arcuri de triumf, din Paris şi Bucureşti, sunt aproape identice. Cel din România a fost realizat la o dimensiune mai mică după modelul celui francez.

Arcul de Triumf este unul dintre cele mai populare obiective turistice ale Bucureştiului și a devenit un simbol al orașului. La Arcul de Triumf sunt organizate paradele militare de ziua națională și alte evenimente cu scop onorific.

Arcul de Triumf este situat în partea de nord a Bucureștiului, în sectorul 1, la intersecția șoselei Kiseleff cu bulevardele Constantin PrezanAlexandru Averescu și Alexandru Constantinescu.

2. Palatul Cotroceni

Mai multe personalități istorice și-au pus amprenta stilistică asupra Palatului Cotroceni, astfel că stilurile s-au îmbinat și ele odată cu timpul. Francezul Paul Gottereau a optat pentru un stil venețian, arhitectul Grigore Cerchez a conceput o aripă a palatului în stilul romantismului românesc.

Holul de onoare a fost realizat în stil neoclasic francez de către Charles Garnier imitând Opera din Paris.

Palatul Cotroceni este o adevărată operă de artă și se află în sectorul 6, pe Șoseaua Cotroceni nr. 36.

3. Palatul CEC

Palatul CEC este și el un motiv pentru care Bucureștiul a primit apelativul de „Micul Paris”. Construcția este una dintre cele mai admirate clădiri ridicate în secolul al XIX-lea. Structura și detaliile distincte ce au fost aplicate exteriorului clădirii, au fascinat arhitecții vremii.

Palatul CEC se află în sectorul 1, pe Calea Victoriei nr. 13.

4. Palatul Kretzulescu

Palatul Kretzulescu a fost ridicat la începutul secolului XX în stilul renascentist. Arhitectura clădirii are influențe franțuzești puternice și se aseamănă cu clădirile ridicate în Paris. Palatul Kretzulescu a găzduit numeroase muzee și expoziții, însă frumusețea exteriorului și interiorului acestei clădiri este un motiv mai mult decât suficient pentru a îi face o vizită.

Palatul Kretzulescu se află în sectorul 1, pe strada Ştirbei Vodă, lângă Parcul Cişmigiu.

5. Casa Vernescu

Influențele franțuzești au acaparat majoritatea clădirilor construite în secolul XIX. Casa Vernescu este una dintre cele mai frumoase construcții realizate la acea vreme și pentru ea s-au „luptat” foarte mulți boieri.

Casa Vernescu este o reproducere fidelă a stilului arhitectural inițiat de francezi și a fost una dintre cele mai apreciate construcții ale secolelor trecute.

În prezent, Casa Vernescu este cunoscută sub numele de Casino Palace Casa Vernescu și se află în sectorul 1, pe Calea Victoriei nr. 133.

Arcul de Triumf

Palatul Cotroceni

Palatul CEC

Palatul Kretzulescu

Casa Vernescu

Ateneul Român

Pasajul Macca-Vilacrosse Lipscani

Lipscani

Piața Unirii

Piața Universității

Mai multe
articole

Cât de impozabilă este viața românului?

Cât de impozabilă este viața românului? Dacă prin viață înțelegem activitatea unui OM ca și angajat al unei companii sau organizații, fie că vorbim de munca unui antreprenor sau a unei persoane fizice autorizate, a unei profesii liberale, sau ca

Citeste articolul »

Încurajez femeile să ceară ajutor

În calitate de avocat, dar și de femeie, încurajez femeile să ceară ajutor. Să nu lase ca timpul să treacă și să șteargă liniștea, zâmbetul copiilor și frumusețea vieții! Nu lăsați să se ajungă aici: 1 din 3 femei a

Citeste articolul »

Noiembrie la Nisa

Am petrecut patru zile la Nisa de nedescris în cuvinte. Nu știu dacă este întâmplător, însă știu că am o motivație suficient de puternică, ca într-un viitor apropiat să mă întorc. Este uimitor pentru mine că spun asta, însă cred

Citeste articolul »