Apărarea dreptului la apărare

Mai multe dosare larg mediatizate în ultima vreme au scos la iveală o serie de practici în cadrul procedurilor penale, care încalcă exercițiul liber al profesiei de avocat și principiile statului de drept.

Acest mesaj vine din partea unui număr mare de Barouri Europene care invită familia juridică lărgită să trimită un semnal puternic în România și nu vor fi tolerate încălcarea principiilor statului de drept, a drepturilor fundamentale la apărare și la un proces echitabil. 

Astfel, reprezentanții organizațiilor profesionale ale avocaților din 27 de țări au sărit în sprijinul avocaților români când au observat că în România este încălcat dreptul la apărare. 

Dar ce s-a întâmplat? 

Totul a început, atunci când avocații români și-au arătat nemulțumirea după motivarea Deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție și a argumentelor aduse de judecătorii Înaltei Curți care a condus la condamnarea la închisoare a colegilor noștri din dosarul „Ferma Băneasa”.

Imediat după condamnarea avocatului Robert Roșu la pedeapsa închisorii cu executare, au urmat o serie de mișcări demarate de UNBR, dar și de reprezentanții organizațiilor profesionale ale avocaților europeni, reuniți la Viena care și-au exprimat îngrijorarea față de încălcarea gravă a drepturilor avocaților în România. 

Reprezentanții organizațiilor profesionale ale avocaților din 27 de țări, reuniți la Viena cu ocazia celei de-a 49-a Conferințe a președinților europeni, din 12 februarie 2021 au adoptat o rezoluție prin care fac apel către autoritățile române să respecte  drepturile avocaților și garanțiile independenței acestora și își exprimă îngrijorarea pentru încălcarea gravă a drepturilor avocaților și a statului de drept, prin:

• Identificarea avocaților cu clienții lor și, prin extensie, cu afilierile politice ale clienților lor sau cu infracțiunile de care aceștia sunt acuzați;

• Acuzarea avocaților pentru „delicte de opinie”, pentru raționamentele juridice pe care le-au avut în vedere în susținerea intereselor clientului și pentru demersuri făcute în exercițiul normal al profesiei;

• Încălcarea secretului profesional prin convocarea avocaților la audieri în calitate de martori, în dosare îndreptate împotriva clienților lor și prin percheziții abuzive la sediile profesionale, de unde sunt ridicate documente en gros, chiar dacă nu au legătură cu ancheta; 

• Încălcarea principiului egalității de arme prin practica devenită sistemică a transmiterii dosarului cauzei la unitatea de parchet în vederea analizării posibilității exercitării căii de atac, precum și în vederea motivării căii de atac, în condițiile în care acest drept nu este recunoscut în egală măsură și apărării și fără garanții privind păstrarea integrității probelor din dosar; 

• Acuzarea avocaților care au folosit în exercițiul profesiei în fața autorităților hotărâri judecătorești definitive și irevocabile considerate greșite de către procurori; 

• Practica motivării cu întârziere a hotărârilor judecătorești, astfel încât persoana condamnată nu poate exercita căile de atac prevăzute de lege într-un termen rezonabil și este împiedicată a se adresa instanțelor internaționale.

Sursa: Baroul București


De asemenea, la data de 5 mai 2021, Federația Barourilor Europene (FBE) a adoptat o Rezoluție prin care solicită autorităților române respectarea drepturilor avocaților, a independenței acestora și a statului de drept, în conformitate cu  Rezoluția 2348(2020) privind principiile și garanțiile aplicabile avocaților și Recomandarea 2188 (2020) a Comitetului Permanent al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. 

În urma demersurilor dnei. av. Stanca Gidro, consilier UNBR și președinte al Comisiei Barourilor de Est din cadrul FBE, rezoluția va fi trimisă către Președintele României, Consiliul Superior al Magistraturii, Guvernul României și către Prim-Ministrul României. 

Redăm textul Rezoluției FBE : 

Federația Barourilor Europene

Comisia Barourilor din Estul Europei 

Rezoluția Comisiei barourilor din Estul Europei și a Comisiei pentru drepturile omului din cadrul Federației Barourilor Europene 

Federația Barourilor Europene (FBE), care reprezintă 250 de barouri membre din Europa și avocații lor, cu un milion de membri, luând în considerare protestele avocaților care au avut loc în România în ultimele luni, ca urmare a hotărârii judecătorești în dosarul „Ferma Băneasa”, își exprimă îngrijorarea pentru încălcarea gravă a drepturilor avocaților și a statului de drept, prin: 

– identificarea avocaților cu clienții ;

– urmărirea penală a avocaților pentru delicte de opinie ;

– încălcarea principiului autorității lucrului judecat ;

– audieri ale judecătorilor în calitate de martori, pentru a demonstra ilegalitatea propriilor decizii în cazuri conexe. 

Solicităm autorităților române respectarea drepturilor avocaților, a independenței acestora și a statului de drept, conform Rezoluției 23488 (2020) și Recomandării 2188 (2020) a Comitetului permanent al Adunării parlamentare a Consiliului Europei. 

Federația Barourilor Europene

Comisia Barourilor din Estul Europei

Sursa: UNBR 

În concluzie, avocații, barourile și UNBR solicită respectarea standardelor recunoscute național și internațional privind libertatea de exercitare a profesiei de avocat. Să  nu uităm că principalul beneficiar al apărării făcute de avocat este întotdeauna cetățeanul și statul de drept. De aceea, avocatul trebuie apărat când exercită această misiune, iar acest lucru trebuie conștientizat și de societate.

Mai multe detalii puteți urmări  în emisiunea juridică „Prin tribunale ca prin viață” cu Mihaela Olaru | „Respectarea statului de drept și a independenței avocaților în România”, accesând link-ul de mai jos:

Dă un share dacă ți-a plăcut acest articol

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Despre autor
Mihaela Olaru

Avocat, soție, mamă, o femeie care radiază bunătate „serafică”, a spus cândva o personalitate emblematică a sistemului judiciar din România. 

Autori invitați
Ediție specială cu Adrian Năstase | "Prin tribunale ca prin viață" cu Mihaela Olaru
Mă găsești și pe social media
Galerie Foto