1,1 milioane de păsări și animale marine mor în fiecare an din cauza poluării cu plastic

Viața pămantului depinde de viața oceanului, dat fiind că 97% din apa lumii se regăsește în oceane. Peste 1,1 milioane de păsări și animale marine mor în fiecare an din cauza poluării cu plastic, conform unor statistici din 2020 – 2021 publicate de Condor Ferries. Dintre acestea, 1 milion sunt păsări marine. În plus, 8 milioane de bucăți de plastic își fac drum în oceanele noastre.

Cu toate acestea poluarea mediului marin este mare. În această imagine pare că pasărea înghițise conținutul unui coș de gunoi. Precum orice altă ființă, pasărea nu a avut capacitatea să digere plasticul și a murit.  

Peste 180 de specii marine înghit microparticule de plastic, crezând că sunt hrană, ceea ce le cauzează leziuni interne și le aduc moartea. Comisia Europeană estimează că aproximativ 15% din gunoiul marin plutește la suprafaţa mării și 70% ajunge pe fundul mării. Plasticul este cel mai însemnat și mai nociv exemplu de deșeu care ajunge în ocean. În unele zone, acesta este responsabil pentru 80% din deșeuri și poate rămâne în oceane chiar și câteva sute de ani.

Comisia Europeană și-a propus să mărească gradul de conștientizare referitor la poloarea cu deșeuri marine prin „Strategia pentru mediul marin”. Ultimul raport în acest sens datează din 2018.

Conform acestei scheme, statele membre ale UE au elaborat strategii pentru respectarea „Strategiei pentru mediul marin” evaluând starea calității mediului marin, determinând starea ecologică bună, stabilind obiective de mediu adecvate și elaborand programe adecvate de monitorizare, precum și aplicarea măsurilor în vederea îndeplinirii obiectivului-cheie „stare ecologică bună” a tuturor apelor marine ale UE.

Lumea produce anual 381 de milioane de tone de deșeuri din plastic, cantitate care urmează să se dubleze până în 2034. În tot acest timp, 88% din suprafața mării este deja poluată de deșeuri de plastic.

Raportul Comisiei Europene este unul dezamăgitor deoarece lipsa de consecvență în ceea ce privește starea ecologică bună și lipsa ambiției statelor membre contribuie la incertitudinea legată de măsurile luate pentru atingerea unei stării ecologice bune. Comisia Europeană nu a putut stabili obiectivele propuse, iar doar câteva state membre au participat la această strategie.

Dă un share dacă ți-a plăcut acest articol

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Despre autor
Mihaela Olaru

Avocat, soție, mamă, o femeie care radiază bunătate „serafică”, a spus cândva o personalitate emblematică a sistemului judiciar din România. 

Autori invitați
Ediție specială cu Adrian Năstase | "Prin tribunale ca prin viață" cu Mihaela Olaru
Mă găsești și pe social media
Galerie Foto