Șanse și drepturi încălcate

„Pandemia COVID-19 ne-a arătat cât de important este rolul femeilor în această perioadă. De cele mai multe ori, au fost în prima linie a luptei împotriva acestui virus şi pentru asta le mulţumesc! Acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de empatie, solidaritate şi trebuie să fim recunoscători”, a scris Florin Cîţu, pe pagina de Facebook a Guvernului, cu ocazia Zilei egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi în România.

Premierul României, a mai spus că pandemia de coronavirus a dus la creşterea violenţei împotriva femeilor, în vreme ce sarcinile şi responsabilităţile casnice ale acestora au devenit mai multe.

Un mesaj scris de ochii lumii, nimic mai mult. La fel, și președintele Klaus Iohannis, a punctat în aceeași manieră. Mă întreb, unde ați fost până acum, domnilor, și de ce nu faceți mai mult cu privire la punerea în aplicare alegii privind monitorizarea electronică, a suspecților arestați la domiciliu sau a persoanelor împotriva cărora au fost emise ordine de protecție. Știți care este realitatea ultimilor cinci ani? Este una crudă, deoarece între 30-40% din ordinele de protecţie emise, au fost încălcate și aproape 1.000 de femei și-au pierdut viața. De ani de zile se vorbește despre monitorizarea electronică cu ajutorul brățărilor electronice.


Au existat mai multe inițiative legislative, însă abia acum s-a reușit să fie introduse în lege, și ce să vezi, victimele violenței domestice vor beneficia de monitorizare electronică tocmai în anul 2022. Însă, ce nu știu victimele, este că, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronic va putea fi folosit tocmai peste un an în București, și  în 2025, va putea fi extins în toată țara.


Deci, m-aș fi bucurat să aud din partea premierului Florin Câțu, câți bani a alocat acestui proiect de lege, care a trecut de Camera Deputaţilor și urmează să fie promulgarat de Preşedintele Klaus Iohannis. De vorbe goale suntem sătui!
Nu poți să te joci cu viața a mii de femei care sunt ucise cu ordinul de protecție în mână, doar pentru simplul motiv că nu sunt bani. Asta demonstrează, câtă nepăsare și lipsă de inters există pentru victimele violenței domestice. După ce că au așteapt ani la rând, ca  parlamentarii noștri să adopte acest proiect, și când îl avem, ce să vezi, nu sunt bani pentru implementarea lui. Cum să amâni încă 4 ani acest proiectul de lege, un proiect care reglementează înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică, denumit SIME, modul de utilizare a dispozitivelor electronice de supraveghere şi modul de acţiune în situaţia generării unor alerte, precum şi măsuri de protecţie a datelor din cadrul SIME. Acest sistem informatic va avea rolul de a gestiona situația suspecților care sunt cercetați sub control judiciar sau în arest la domiciliu. Adică, agresorii vor purta brăţări electronice care le vor monitoriza mişcările prin GPS și astfel victimele violenței domestice vor beneficia de protecție și nu vor mai trebui să trăiască în teamă. Dacă un ordin de protecţie a fost emis, atunci nu va mai fi încălcat așa de ușor.

În concluzie, astăzi, avem legislaţia necesară care să asigure o mai mare protecție a victimelor violenței domestice și din păcate, nu există inters din partea celor care ar putea cu o simplă semnătură, să schimbe destine și să saliveze vieți.

Violența împotriva femeilor, inegalitatea de gen și discriminarea sunt fenomene nocive, care trebuie combătute prin fapte, nu prin vorbe!

8 mai – Ziua Națională a egalității de șanse, este un prilej de a conștientiza încâ o dată în plus, că femeile trebuie susținute cât mai activ în procesul decizional, în societate, în politică, unde violența, discriminarea și lipsa de respect, nu ar trebui să existe.
De aceea, este foarte importantă legislatia pe care o avem și punerea ei în aplicare.

Mai multe detalii puteți urmări la A7TV în emisiunea „Prin tribunale ca prin viață” cu Mihaela Olaru|Brăţările electronice pot salva multe femei abuzate.

Dă un share dacă ți-a plăcut acest articol

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Despre autor
Mihaela Olaru

Avocat, soție, mamă, o femeie care radiază bunătate „serafică”, a spus cândva o personalitate emblematică a sistemului judiciar din România. 

Autori invitați
Ediție specială cu Adrian Năstase | "Prin tribunale ca prin viață" cu Mihaela Olaru
Mă găsești și pe social media