Pentru a avea autoritate ca premier trebuie să ai autoritate în partidul din care vii

Duminică, 2 mai, în cadrul emisiunii „Prin tribunale ca prin viață” cu Mihaela Olaru – Ediție Specială de Paști, la A7TV, Adrian Năstase, a făcut declarații în exclusivitate, despre Guvernul României.

Fostul Prim Ministru al României, Adrian Năstase, a spus că, un guvern trebuie să aibă o anumită coerență internă. Coaliția, nu poate să își pună problema unei solidarități interne, în condițiile în care programele lor sunt atât de diferite, între PNL, USR-PLUS și UDMR. Fiecare are propriile sale interse, ceea ce într-un fel este firesc, dar nu au reușit să le armonizeze și practic președintele Klaus Iohannis, i-a pus împreună, i-a obligat să facă guvernul său.

Adrian Năstase, a mai precizat că sunt împreună pe o formulă care este absolut artificială. De aceea, într-un fel, lucrurile sunt conduse pe un program radical al USR-ului, cu încercări de fixare a unor persoane pe posturi de conducere și de decizie de finanțare din partea PNL-ului, cu interese mai mult, sau mai puțin, ascunse ale UDMR-ului, care urmărește slăbiciunile guvernului, pentru a obține anumite avantaje într-o strategie pe termen lung.

Deci, în aceste condiții,  guvernarea din când în când, va însemna câte un document din acesta, de punere împreună și după aceea, vor reapărea fisurile respective în interiorul coaliției, chiar mai puternice.

Întrebat de av. Mihaela Olaru, realizatorea emisiunii „Prin tribunale ca prin viață”, cum l-ar caracteriza pe Florin Câțu, premierul României, acesta a argumentat, de ce „pălăria este prea mare pentru el”, și că nu este suficient să ai ambiția de a arăta că ești puternic, că ai autoritate, că dai cu pumnul în masă, și că îi dai afară pe unii sau pe alții, în contextul în care, el nu are autoritatea personală construită în timp care să impună prin ea însăși.

Pe de altă parte, Adrian Năstase, a mai spus, că a urmărit discuțiile între membrii coaliției, în ideea ca miniștrii să nu-l mai critice pe premier, și a concluzionat, că, se întâmplă astfel de lucruri, deoarece guvernul nu are o forță autentică pentru a conduce țara. Încrederea Parlamentului se dă pe un program de guvernare și pe o echipă de guvernare condusă de primul-ministru. De-asta s-a întâmplat un lucru spectaculoas atunci când a revizuit Constituția în 2003, și anume, a trecut în Constituție, că președintele României nu îl poate demite pe primul-ministru. Ceea ce este este absolut redundant, pentru că în mod evident președintele nu poate să facă lucrul ăsta.

Este clar că Parlamentul este cel care acordă încredere echipei primului ministru, ceea ce înseamnă că, numai Parlamentul poate să retragă încrederea pentru Guvern și deci să demită Guvernul.

Întrebat, ce ar face astăzi ca să putem gestiona bine criza pandemică cu care ne confruntăm, Adriana  Năstase a spus, că a crezut întotdeauna că președintele partidului cu cele mai multe mandate, trebuie să fie premier.  De ce? Pentru că, ai nevoie de o anumită autoritate asupra partidului, până la organizațiile locale și o anumită autoritate și asupra Parlamentului.

Așa cum s-a văzut la ultima întâlnire a coaliției, care a dus și la schimbarea ministrului sănătăţii, Vlad Voiculescu, primii care vorbesc sunt președinții de partid, premierul stă în spate și la un moment dat i se dă și lui cuvântul, după ce lucrurile au fost tranșate în ceea ce privește conduita și funcționarea guvernului pe care el îl conduce. Dacă spre exemplu președintele partidului Ludovic Orban, era și prim-ministru, el vorbea atât ca președinte de partid cât și ca prim-ministru. Altfel, puterea este separată, ceea ce îi acordă cumva atribuții foarte puternice, președintelui  Klaus Iohannis. De-asta spun că mecanismul ca atare, nu este cel mai bun și el va da în continuare rateuri. 

Pentru a viziona întreg conținutul discuției accesați linkul de mai jos:

Dă un share dacă ți-a plăcut acest articol

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Despre autor
Mihaela Olaru

Avocat, soție, mamă, o femeie care radiază bunătate „serafică”, a spus cândva o personalitate emblematică a sistemului judiciar din România. 

Autori invitați
Ediție specială cu Adrian Năstase | "Prin tribunale ca prin viață" cu Mihaela Olaru
Mă găsești și pe social media
Galerie Foto