Prin tribunale ca prin viață | Violența domestică este o realitate ce trebuie să se schimbe!

În sfârșit, o pedeapsă puțin mai mare pentru agresorii victimelor violenței domestice!
Camera Deputaţilor a adoptat marţi, 28 iulie 2020, decizional, proiectul de lege prin care încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie este pedepsită cu închisoare de la şase luni la 5 ani. După ani buni de așteptare, parlamentarii noștri sau pus de acord și au mărit puțin pedeapsa. Legea în vigoare prevede că o astfel de infracţiune este pedepsită cu închisoare de la „o lună la un an”, însă împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Vă dați seama de ce atâtea femei au murit cu zile, ce încredere să aibă, când agresorul nu poate fii nici măcar arestat preventiv, ce să mai vorbim de o pedeapsă în stare de detenție!

Este important să știți:
Proiectul de lege, modifică Legea 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, astfel:

32
(1) Încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie a oricăreia dintre măsurile prevăzute la art. 23 alin. (1), (3) şi (4) lit. a) şi b) şi dispuse prin ordinul de protecţie constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani
(2) Încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie provizoriu a oricăreia dintre măsurile prevăzute la art. 224 alin. (1) şi dispuse prin ordinul de protecţie provizoriu constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani”, arată iniţiativa adoptată marţi de Cameră.

În forma în vigoare a legii, potrivit articolului 32:

„Încălcarea oricăreia dintre măsurile prevăzute la art. 23 alin. (1) şi dispuse prin ordinul de protecţie constituie infracţiunea de nerespectare a hotărârii judecătoreşti şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală, iar la alin. (2) În caz de condamnare, nu se poate dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei”.

  • În aceste condiții, cât de lipsită de eficiență, ca să nu spun „proastă” este legea în vigoare! Ca să înțelegeți concret: „nerespectarea hotărârii judecătoreşti se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an.” Adică, practic, agresorul putea fii reținut, însă ulterior nu putea fii arestat preventiv deoarece legea prevede pedeapsa închisorii de 5 ani ori mai mare.
  • De asemenea, proiectul modifică şi prevederile referitoare la asistenţa juridică pentru persoanele care solicită un ordin de protecţie.

„Asistarea sau, după caz, găzduirea victimelor, respectiv asistarea agresorilor în unităţile prevăzute la art. 15 alin. (2) şi (3) se face în baza încheierii unui contract de acordare a serviciilor sociale. Pentru minori contractul de acordare a serviciilor sociale este semnat de părintele însoţitor sau, după caz, de reprezentantul legal. Asistenţa juridică a persoanei care solicită ordinul de protecţie este obligatorie”, conform actului. Totodată, „dacă victima nu are avocat, i se va acorda asistenţă juridică din oficiu”, se mai prevede în proiect.

  • Senatul a adoptat proiectul pe 16 iunie 2020, ca prim for sesizat, iar votul Camerei Deputaţilor a fost decizional. Prin urmare, iniţiativa legislativă merge la promulgare.

În concluzie, deși de peste 20 de ani încercăm să ajutăm femeile, și victimele să se simtă în siguranță, din păcate, în România, în continuare este mai rușinos să fi victimă decât agresor.
Da, pentru că victima, fiind supusă umilințelor repetate și îngrădirilor diverse, nu se valorizează pe sine. Nu crede că merită altceva sau că va găsi un mod de viață mai bun. La această demotivare și incapacitate de a acționa a victimei se adaugă pasivitatea celor din jur.

Pe de altă parte, știm cu toții, de cele mai multe ori, femeile nu raportează cazurile de violență pentru că le este frică de agresor, nu au încredere în autorități și sistemul de justiție, nu au suficiente resurse financiare și oportunități de angajare, mai ales dacă au și copii, iar serviciile de suport sunt insuficiente sau chiar lipsesc.

Și ca să vă faceți o idee, la nivelul anului 2019, instanțele judecătorești au emis 7899 de ordine de protecție, din care 7146, la solicitarea victimelor, 578 la solicitarea procurorului de caz și doar 175 la solicitarea altor instituții.

Fiind avocat, știu că peste 35% dintre omoruri se comit în familie. Este alarmant acest lucru. Deci strada e mai sigură decât familia? Care sunt cauzele şi ce se poate face? Sau ce se face concret? Sunt astăzi în România suficiente adăposturi sau centre de găzduire a victimelor violenței domestice care să asigure suport psihologic, juridic, integrare în muncă, readaptare și recalificare profesională? Întrebări la care încă așteaptă un răspuns victimele violenței domestice.

Concluzionând, „Violența domestică” este o realitate ce trebuie să se schimbe!

Dă un share dacă ți-a plăcut acest articol

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Despre autor
Mihaela Olaru

Avocat, soție, mamă, o femeie care radiază bunătate „serafică”, a spus cândva o personalitate emblematică a sistemului judiciar din România. 

Autori invitați
Ediție specială cu Adrian Năstase | "Prin tribunale ca prin viață" cu Mihaela Olaru
Mă găsești și pe social media