Prin tribunale ca prin viață | Reacții la elogiul adus grefierului: „Sunt puțin spuse. Munca e mult mai complexă, apreciere puțină, iar respectul foarte puțin.”

Cititorule, om bun, tu, cel care aștepți de la mine, gânduri frumoase și sincere, povești adevărate, ascultă-ți inima și trage concluziile…
De ce vorbesc astăzi tot despre grefieri?
Pentru că articolul anterior „Grefierul – Omul fără de care nu s-ar putea înfăptui actul de justiție” a avut efect în rândul acestor oameni:

Astfel, Grefierii, cei care au citit articolul, au reacționat și vreau să cunoașteți chiar de la ei adevărul profesional, realitatea despre care nu vorbește nimeni.
Au comentat atât femei, cât și bărbați, grefieri în funcție sau pensionari deja. Sărbătorile de iarnă, Crăciunul, nu i-a ținut departe de cristoiublog.ro și au împărtășit cu cititorii noștri povești de viață, de profesionalism adevărat, pentru a cunoaște trăirile, sentimentele, umilințele, bucuriile și tristețile unui grefier de ședință.

Pentru cititorii cristoiublog.ro și nu numai, redau mesajele acestor oameni, Grefierii fără de care nu s-ar putea înfăptui actul de justiție, oameni care, au așteptări de la statul român:

„Grefier: Vă mulțumesc pentru acest articol! Numai cine face parte din această breaslă știe cu adevărat ce înseamnă munca de grefier. Suntem câțiva grefieri la instanța noastră, cu o vechime de peste 30 de ani, alții cu o vechime între 27-30 de ani, dar stresul, suprasolicitarea, praful de pe dosare, își spun cuvântul! Majoritatea dintre noi ne confruntăm cu boli cronice care, din păcate, recidivează din ce în ce mai des și să nu vorbim de acele situații, destul de dese, când suntem luați de salvare și stăm internați în spital săptămâni!”

„Grefier: Aveți perfectă dreptate. În plus ajutăm și judecătorii la motivarea unor hotărâri.”

„Grefier: Adică scriem minutele în locul lor și motivăm de multe ori! Asta nu se spune. Cu alte cuvinte lucrăm integral ședințele. Da procedura prealabilă și camera preliminară? Și astea sunt făcute de grefier și doar semnate de domnii și doamnele judecător! Ăstea nu se pun?”

„Grefier: Foarte adevărat! Numai cei care nu știu ce înseamnă munca unui grefier, nu apreciază efortul depus, iar statul își bate joc de această categorie de personal din sistem!”

„Grefier: Bună seara și mulțumim pentru aprecieri! În curând se fac aproape 30 de ani de când practic această meserie! O fi mult, o fi puțin? Nu știu! Din cei aproape 30 de ani, 17 au fost doar pe secția penală! Colegii care își desfășoară activitatea în penal știu despre ce vorbesc! Cel mai greu mi s-a părut în toți acești ani să ajung acasă după o ședință de judecată în care am întâlnit inculpați sau victime minore, victime ale traficului de persoane și minori, ale violului și să nu plâng! Să plâng mult ca să mă descarc de tot ce am simțit în cele 6,7,8 ore cât a durat ședința! Să mă descarc de revoltă, de milă, de furie! Să mă străduiesc să nu transmit starea mea copiilor mei! E o meserie frumoasă pe care mulți dintre noi o fac cu conștiinciozitate! Regret doar că nu suntem înțeleși! Sărbători cu bine!”

„Grefier: Munca migăloasă a grefierului nu se vede, fără el judecătorul nu ar putea să-și desfășoare ședința. Dacă greşește grefierul este fff aspru pedepsit şi sancționat. Munca grefierului nu se vede.”

„Grefier: Mulțumim pentru aprecieri! Din exterior nu se vede nimic. Ar trebui ca toți să înțeleagă, că așa cum alături de medic stă asistentul, la fel și grefierul stă alături de judecător. Dacă s-ar putea altfel, ar intra în sedință doar judecătorul… .”

„Grefier: Sunt puțin spuse. Munca e mult mai complexă, apreciere puțină, iar respectul foarte puțin.”

„Grefier: Respect celui care a scris acest articol. Nu s-a exagerat cu nimic, din contră ar mai fi multe de spus… dar de multe ori dacă spui se întorc împotriva ta! Mulțumesc scriitorule!”

„Grefier: Mihaela Olaru, așa este, aceeași muncă am făcut-o 41 de ani, nu este o muncă ușoară, ai o răspundere foarte mare, multe sâmbete și duminici le-am petrecut în instanță, toate lucrurile trebuiau făcute în termen nu conta că intrăm de 2 ori pe săptămână în ședință cu dosare între 150 – 200.”

„Grefier: Foarte adevărat. Nimic exagerat. Asta este munca unui grefier. Foarte grea! Și după serviciu urmează viața de familie, de mamă, în cazul meu, de făcut mâncare, curățenie, teme cu cei mici, discuții cu cei mari, pregătit pentru ziua următoare. Și a doua zi o iau de la capăt. Speram într-o zi că cei tineri să aibă timp și de viața lor, nu doar printre picături.”

„Grefier: Mult respect pentru toți grefierii! Sunt mama unui tânăr grefier care cunosc greutățile prin care trece un grefier. Nu reziști dacă nu ești un om bun, muncitor, supus și responsabil. Sunt mândră de el și pentru toți ceilalți din suflet vă spun că sunteți deosebiți și oameni minunați! Vă doresc un An Nou plin de binecuvântări cerești cu sănătate și sper din suflet să fiți respectați și apreciați la justa valoare și mai ales de șefii dvs. care cunosc munca și efortul dvs. La Mulți Ani Fericiți!”

„Grefier: Scriind toate cele de mai sus parcă nu suna așa mult și greu ca atunci când le facem. De aceea, nu înțeleg mulți această meserie. Ne văd doar în sală și atât. Să menționăm și când facem de serviciu la arestări. Fără weekend-uri, fără sărbători, suntem mereu cu telefonul după noi. Și orice alte atribuții date de președintele instanței… cei din breaslă știu la ce mă refer.”

„Grefier: Aveți tot respectul nostru! Sunteți un om minunat!”

„Grefier: Asa este, am lucrat 30 de ani ca grefier, nu a fost deloc ușor.”

„Grefier: Perfectă dreptate aveți.”

„Grefier: Și încă nu e tot, poate intra un ordin de protecție ori o ordonanță prezidențială și atunci lași tot că trebuie să te ocupi de aceasta. În concluzie, ar fi bine ca un grefier să aibă 4 mâini și 4 ochi, că toate lucrările trebuie făcute de îndată!”

„Grefier: Două ședințe de sală pe săptămână. Greșesc? Dacă nu merită sacrificiul, îmi dau demisia!”

„Grefier: 2, 3 sau în fiecare zi, atunci când eram de servici la arestări! Și dacă ați fi citit cu atenție cele scrise în articol ați fi înțeles că acele dosare trebuie lucrate, tot de noi și trecem o dată și încă o dată și încă o dată prin tragediile ascunse între coperțile lui, până când se pronunță soluția! Unele dintre aceste tragedii rămân cu noi pentru totdeauna! E greu de înțeles!! Am scris aceste rânduri doar pentru a sublinia, încă o dată, dacă mai era nevoie, că și grefierii sunt oameni cu sentimente, cu suferințe, cu bucurii, cu familii! Doar atât!”

„Grefier: Mulțumesc, respect celui care a scris articolul, este pasul spre adevăr! Sărbători fericite!”

Pentru toate cele expuse mai sus chiar de către acești oameni frumoși, cu suflet, sentimente și trăiri, am dorit ca lumea să știe, să îi cunoască așa cum sunt ei în viața de zi cu zi.
Totodată, am gândit că este un moment oportun ca dumneavoastră și toți cei interesați să vă expuneți gândurile, mesajele și astfel să vă faceți „povestea” profesională cunoscută.
Eu voi continua să scriu, atât cu privire la grefieri, cât și cu privire la alte categorii profesionale, fie că vorbim de avocați, judecători, procurorii, notari, doctori, profesori, demnitari, muncitori, funcționari publici, ș.a.m.d.
Voi continua să apăr totdeauna pe cei oropsiți și le voi face cunoscute poveștile de viață, măcar prin scrierile, interviurile mele, să pot ajuta, într-un fel …

Mulțumesc, Maestrului Ion Cristoiu, omul care a avut încredere în mine și mi-a oferit posibilitatea să scriu aici! Omul care mă ajută să-mi conturez ideile și proiectele jurnalistice.
În concluzie, este lesne de înțeles, cât de important este rolul grefierului pe scena Justiției din România. Va urma.

Dă un share dacă ți-a plăcut acest articol

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Despre autor
Mihaela Olaru

Avocat, soție, mamă, o femeie care radiază bunătate „serafică”, a spus cândva o personalitate emblematică a sistemului judiciar din România. 

Autori invitați
Ediție specială cu Adrian Năstase | "Prin tribunale ca prin viață" cu Mihaela Olaru
Mă găsești și pe social media