Decizie importantă a instanței de judecată la Tribunalul Suceava. A anulat obligativitatea prezentării adeverinței de vaccinare la cazarea în cămin, pentru un student.
Însă ce s-a întâmplat?
„Prin Sentința nr. 540/08.09.2021 a Tribunalului Suceava, s-a dispus anularea art. 2 lit. a și b din Hotărârea nr. 29/2021 a Senatului Universității Ștefan cel Mare din Suceava, prin care studenții care doreau să se cazeze în căminele Universității erau obligați să prezinte dovada vaccinului (măcar prima doză de vaccin) sau test PCR negativ.
Pentru cazul prevăzut de lit. c, respectiv al prezentării adeverinței medicale că s-au vindecat de COVID-19, adeverință eliberată cu cel mult 6 luni de zile înaintea cazării, nu s-a solicitat anularea.
S-a dispus și suspendarea executării acestor dispoziții din Hotărârea Senatului Universității Suceava în privința reclamantului până la soluționarea definitivă a cauzei.
Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.”
Este lesne de înțeles, că, acea decizie îi este favorabilă doar studentului care a solicitat anularea Hotărârii Senatului Universității Suceava.
Nu înțeleg de ce se evită acțiunile colective, ele produc efecte pentru mai mulți studenți.
Din păcate aici s-a ajuns. Sunt chestiuni care până mai ieri erau normale, iar acum sunt considerate lucruri neobișnuite. Asta este noua normalitate, ca să-l citez pe avocatul și Prof. univ. dr. Gheorghe Piperea.
De multe ori nu știm să ne cerem drepturile și libertățile sau ne este teamă că instanțele judecătorești vor respinge astfel de acțiuni, decât să avem încredere, totuși, în justiția noastră.
Este evident că aici este vorba de discriminare pe niște criterii nepermise de lege, iar pe de altă parte este un abuz de putere administrativă din partea acestei universități.
Avocatul Gheorghe Piperea, prezent în emisiunea „Prin tribunale ca prin viață” cu avocat Mihaela Olaru, a subliniat următoarele lucruri, citez:
„Nu există în România în momentul de față obligativitatea vaccinării, cu niciun fel de vaccin contra Covid 19. Dacă ne raportăm la anumite acte normative (hotărâre de guvern, ordin de ministru sau un regulament intern al unei instituții publice), aceste acte normative nu pot nici să încalce legea, nici să o completeze.
Așadar, de vreme ce nu avem o lege care să oblige la vaccinare, înseamnă că normele juridice infralegale nu pot să facă acest lucru.
Din nefericire începând din iunie 2021, în legislația și în administrația noastră a pătruns pe ușa din dos această obligativitate care este indubitabilă și implicită, de a te vaccina, și ai trei alternative:
• alternativa de a te vaccina;
• alternativa de a te testa, la fiecare 72 de ore dacă vrei să întri într-un spațiu public (test PCR);
• și ai dreptul de a arăta că ai trecut prin boală (adeverință medicală).
De reținut, că adeverința de vacinare te ajută dacă ești în perioada de șase luni, de la infectare până la momentul respectiv.
Din acest punct de vedere este clar că este o discriminare nepermisă de Constituție”, a precizat, avocatul Gheorghe Piperea.
În concluzie, cu privire la acestă Hotărâre a Tribunalului Suceava, este un precedent și toți aceia care sunt în aceeași situație ca și acel student care a obținut această suspendare, pot să facă același gest individual, însă aș sugera să se organizeze în collective, pentru că, numai așa pot să obțină opozabolitate pentru toată lumea care este în colectivul respectiv. Mai multe detalii puteți urmări în emisiunea juridică „Prin tribunale ca prin viață” cu Mihaela Olaru | „Pot obliga angajatorii salariații să se vaccineze?”