Nu-mi place deloc vorba „De Crăciun, române fii mai bun!” și restul zilelor cum să fie românul? – Părintele Visarion Alexa

„Dacă lumea este așa cum este acum, cu boală, suferință, să nu ne imaginăm noi o altă lume pentru că o să cădem în depresie” – Părintele Visarion Alexa 

Pandemia ne-a dat planurile peste cap de mai bine de doi ani, însă, să nu uităm spiritul Crăciunului. Și pentru că sărbătoarea Crăciunului este a familiei, în special a copiilor, ce reprezintă  sărbătoarea Crăciunului?

Părintele Visarion Alexa, a spus că sărbătoarea Crăciunului pe unii îi bucură. Cel puțin pentru noi europenii, din estul Europei, Crăciunul are o semnificație aparte. Într-adevăr este o sărbătoare de familie, de casă, dar este o sărbătoare și de comunitate, pentru că de obicei împodobim totul, și atmosfera de Crăciun este așa de frumoasă… Chiar dacă unii spun că se cheltuie prea mult, părintele crede că pentru noi sunt cele mai odihnitoare zile, citez: „Când mergi și vezi orașul, satul, localitatea împodobită, pentru a ne aminti de nașterea lui Hristos pe pământ, ai o stare specială și din nicio altă parte nu poți obține o astfel de stare. Deci este o sărbătoare de casă, dar și de comunitate. Din păcate Crăciunul acesta, ca și cel de anul trecut, sunt sărbători cu amprentă, în sensul că ne aflăm în plină pandemie, ca și anul trecut, suntem încă sub spaima acestui pericol, dar cu toate acestea mergem la Biserică, slavă Domnului că bisericile sunt deschise, slavă Domnului că ne putem împărtăși, spovedi și putem să ne invităm prietenii la sărbătoarea Crăciunului”, a precizat Părintele Visarion Alexa.

Spre deosebire de Paști, Crăciunul ține doar o zi. Paștele ține trei zile. Crăciunul ține doar o zi, doar pe 25 decembrie este sărbătoarea Crăciunului, pe 26 decembrie este sărbătoarea Soborului Maicii Domnului. Nu este socotită a doua zi de Crăciun. Soborul Maicii Domnului, înseamnă o regulă bisericească, conform căreia, a doua zi după Crăciun, după o mare sărbătoare este pomenit personajul secund după sărbătoarea precedentă. Dacă la sărbătoarea Crăciunului îl avem pe Hristos în primul plan care se naște, în planul secund este mama lui. Și atunci a doua zi după Crăciun o sărbătorim pe mama lui, și anume Soborul Maicii Domnului. Adică, toată biserica își amintește de persoana secundă după Hristos, a povestit Părintele Visarion Alexa. 

Foarte importantă această explicație deoarece poate mulți dintre noi nu știam, dovada constă că la tot pasul vorbim de a doua zi de Crăciun, fără să aducem în prim plan „sărbătoarea Soborul Maicii Domnului”.

Visarion Alexa este preotul Bisericii Sf. Nicolae din Militari, unul dintre cei mai apreciați preoți din România, un OM cu suflet mare și un formator de opinie de la care avem multe de învățat.

L-am întrebat pe părintele Visarion Alexa dacă vin oamenii la biserica, și tinerii, iată ce a răspuns:

„Da, vin pentru că și tinerii au nevoie de o fereastră deschisă spre Dumnezeu și omul înțelege că Biserica este acea fereastră către Dumnezeu. Poate nu-i place întrutotul Biserica, poate și-ar dori-o într-un alt fel, dar preotul rămâne fereastra deschisă spre Dumnezeu. Când vrei să te rogi la Dumnezeu, cel mai potrivit loc de a face acest lucru este în Biserică”, accentuează Părintele Visarion Alexa

Dar vedeți, oamenii nu prea mai au timp să vină la Biserică, parcă așa văd eu, vin de Paște și de Crăciun. Au timp, sau nu-și fac timp?


Preotul Visarion Alexa: „Orășenii au timp, lucrăm 8 ore pe zi slavă Domnului, sâmbăta și duminica suntem liberi și avem timp. Adevărat, din punctul meu de vedere bisericile sunt insuficiente, pentru că dacă ar năvăli toți cei 3- 4 milioane de bucureșteni la Biserică,  sâmbăta și duminica probabil n-am încăpea deloc în nicio Biserică, dar cei care vin își găsesc câte o bisericuță, un loc unde pot veni.


Adevărul e că problema nu e că omul nu vine la Biserică, problema e alta, poate omul nu-și asumă viața spirituală, trăind cu biserica tangențial. Când te duci să aprinzi o lumânare la Biserică? Când doare. Dacă nu doare poți să renunți puțin la aspectul acesta. Îl trăiești pe Dumnezeu oarecum marginal, adică e la marginea vieţii tale, nu e în centrul vieții tale așa cum ar trebui.”

Atât de impresionată am fost de explicația părintelui, încât mi-am amintit cum eram eu cu aproximativ 20 de ani în urmă…

Da! Într-adevăr! Acum ce să spun, și eu mi-aș dori să intru mult mai des în Biserică. Îmi aduc aminte, când eram avocat stagiar, parcă, nu știu de ce, dar atunci aveam mai mult timp. Cu toate acestea îl am pe Dumnezeu în suflet, în gând tot timpul. Părintele, îmi atrage atenția că atunci intram de nevoie în Biserică.


Într-adevăr, îmi amintesc că treceam pe Calea Victoriei, mă rugam la Sf. Ciprian și intram aproape de fiecare dată în Biserică. Acum din păcate, parcă fac lucrul acesta, mai mult la nevoie, atunci când simt cu adevărat sau de sfintele sărbători.

Foarte important, iată explicația Părintelui Visarion Alexa:

„A fi o persoană spirituală este o lucrare serioasă să știți. Din păcate noi îl folosim pe Dumnezeu cum folosea Aladin lampa, ai trei dorințe și cine să ți le împlinească, desigur Dumnezeu. Cum apelezi la Dumnezeu să ți le împlinească? Te duci la Biserică și folosești Biserica pe post de lampa lui Aladin. Dumnezeu îți spune „Ce vrei să fac?” „Vreau să-mi împlinești dorințele!” Și după aceea, „Doamne du-te că te chem eu când mai am nevoie. Tipul ăsta de om nu e un om spiritual, e un om comercial. Ori a te raporta față de Dumnezeu sub aspectul acesta comercial e teribil, pentru că din sărbătoarea Crăciunului învățăm un lucru fundamental: „Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât la dat pe fiul său.” Păi cum poți să pui comerțul în dragostea lui Dumnezeu e inexplicabil, cum omul nu înțelege aspectul acesta și parcă în fiecare an uită asta. tele Visarion Alexa.

Nu-mi place deloc vorba „De Crăciun, române fii mai bun!” și restul zilelor cum să fie românul?

părintele Visarion Alexa

În concluzie, pentru cei mai mulţi dintre noi, Sărbătoarea Crăciunului înseamnă timp petrecut cu familia, cadouri, petreceri, bucurii. Dar dincolo de aspectele trupeşti ale sărbătorii, Naşterea Domnului ne aminteşte de credinţă, de rugăciune, de sensul existenţei noastre, de minunea şi naturaleţea darurilor dumnezeieşti, de înţelegerea şi dragostea pentru aproape, de datoria de acceptare şi ajutorare a celuilalt. Despre toate aceste valori, am discutat cu Părintele Visarion Alexa în emisiunea „Prin tribunale ca prin viață”, cu avocat Mihaela Olaru, la televiziunea A7TV. Este una dintre cele mai frumoase emisiuni realizate în anul 2021, emisiune pe care o recomand: „Credința, biserica și viața în pandemie: familia creștină, între ideal și realitate” | Prin tribunale ca prin viață cu avocat Mihaela Olaru și Părintele Visarion Alexa.

Las aici câteva citate din emisiune:

„Omul smerit este omul care nu-și închipuie o lume, ci primește lumea așa cum i-o dă Dumnezeu.” – Părintele Visarion Alexa 

„Este un OM smerit, un om realist, dacă lumea este așa cum este acum, cu pandemie, cu boală, cu suferință, să nu ne imaginăm noi o altă lume că o să cădem în depresie, important este să primim lumea așa cum vine, să ne-o asumăm și să o tămăduim.” – Părintele Visarion Alexa.

Iubirea are rolul cel mai important?

„Are, dacă este o iubire realistă, adică să nu îți anulezi rațiunea. O iubire lipsită de rațiune se transformă în terorism. Iar o iubire în care există numai rațiune, acolo iarăși nu este bine pentru că lucrurile sunt reci și prea raționale. Trebuie să fie o combinație perfectă între rațiune și simțire. Dacă echilibrul acesta se realizează, atunci poți să ai o căsătorie fericită. Dacă nu se realizează, atunci căsătoria va fi prilejul de a sta cu dușmanul tău în pat.” – Părintele Visarion Alexa 

Mai multe detalii puteți afla urmărind emisiunea juridică „Prin tribunale ca prin viață” cu avocat Mihaela Olaru și invitatul său părintele Visarion Alexa, într-o ediție specială de Crăciun la A7Tv.

Dă un share dacă ți-a plăcut acest articol

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Despre autor
Mihaela Olaru

Avocat, soție, mamă, o femeie care radiază bunătate „serafică”, a spus cândva o personalitate emblematică a sistemului judiciar din România. 

Autori invitați
Ediție specială cu Adrian Năstase | "Prin tribunale ca prin viață" cu Mihaela Olaru
Mă găsești și pe social media