Luni, în emisiunea „Prin tribunale ca prin viață” realizată de avocata Mihaela Olaru, s-a dezbătut un subiect actual și cu o semnificație educativă: „Dreptul la imagine vs Libertatea de exprimare”.
Mădălina Afrăsinie, judecător la Tribunalul București – Secția a VI-a și Ramona Ioana Bruynseels, politician, președinte Restart România, au explicat ce se întâmplă când exercitarea abuzivă a libertăţii de exprimare, aduce atingere interesului personal: drepturilor, reputaţiei, moralei, demnităţii, onoarei, vieţii particulare, imaginii altor persoane.
Problema ridicată chiar de un judecător, chemat să facă dreptate, vizează o chestiune sensibilă: ce faci cu hotărârea judecătorească prin care s-a stabilit că onoarea, demnitatea ți-a fost încălcată printr-un act de denigrare publică?
Doamna Judecător, Mădălina Afrăsinie, a subliniat, citez:
„Cu ce te ajută o hârtie obținută după ani de zile, în contextul în care în toată această perioadă ai fost victima unor abuzuri din partea media și toată lumea te arată cu degetul?”
Ca formator de opinie, în percepția publică, din păcate, nu rămâne hotărârea judecătorească prin care ai obținut daune morale și publicarea sentinței civile în două ziare centrale, ci discreditarea în sine.
Judecătoarea, Mădălina Afrăsinie a devenit imună la jignirile pe care le-a primit ca urmare a poziției publice cu privire la desființarea Secției Speciale pentru Cercetarea Infracțiunilor în Justiție (SIIJ).
Ca judecător, nu poate să dea în judecată pe toți cei care care o jignesc. Dar în situația în care va primi amenințări, va sesiza organele de urmărire penală.
La final, a precizat că nu există sancțiuni imediate care să poată să fie aplicate și astfel imaginea persoanei să nu aibă de suferit. Aflați toate răspunsurile despre „Dreptul la imagine vs Libertatea de exprimare”, date de doamna Mădălina Afrăsinie, judecător la Tribunalul București – Secția a VI-a, accesând următorul video: