Din Afganistan scapă cine are șansa să se urce într-un avion

Cu toții urmărim zilnic ce se întâmplă în Afganistan și parcă totul pare ireal, de necrezut, de neconceput pentru mulți dintre noi.

Este șocant cum au venit talibanii și au luat totul într-o clipă. Este la fel de șocant să vezi mii de oameni la aeroportul din Kabul care vor să scăpe de talibani, să vezi judecăți în stradă, femei și bărbați împușcați în cap, să vezi copii călcați în picioare sau cum sunt vânați unii afgani … să vezi tot ce ai prevăzut că se v-a întâmpla dacă pleci înainte de a-i salva pe acești oameni.

Ați fi crezut că puteți vedea așa ceva în viață?

Cum a fost posibil ca acțiunea talibanilor să lăse doar teroare în jur? Ce va urma?

Ce se va alege de familiile, de femeile afgane care au început să se teamă din ce în ce mai mult că libertățile câștigate în 2001 vor fi anulate.

Chiar dacă liderii talibani au declarat că vor respecta drepturile femeilor, iar politica noii conduceri a țării va fi ca „femeile să aibă acces la educație și la muncă”, realitățile din orașele cucerite de talibani și poveștile tulburătoare ale femeilor afgane evidențiază faptul că drepturile și libertățile femeilor sunt încălcate acolo unde acestea nu sunt în acord cu viziunea noilor conducători. 

Fiind avocat, mă uit cu tristețe către judecătorii și procurorii din Afganistan, și mai ales către femeile judecător, pentru că pot fi vânate și executate fără un proces dacă nu sunt salvate cât de repede.

Judecătoarea afgană, Tayeba Parsa de la Curtea de Apel din Kabul a declarat, într-un interviu acordat revistei Forumul Judecătorilor, că „singura modalitate de a fi în viaţă şi în siguranţă pentru femeile judecător din Afganistan este să emigreze”.

Aceasta a mai afirmat că talibanii cred că regulile Islamului interzic femeilor să fie judecător. Din acest motiv singura modalitate de a fi în viaţă şi în siguranţă pentru femeile judecător din Afganistan este să emigreze.

Tayeba Parsa, a mai precizat că, citez:

„Noi, femeile judecător afgane, discutăm pe un grup. Sunt atât de îngrijorate colegele şi se tem, vor să părăsească Afganistanul pentru că şi-au pierdut toate speranţele. Am auzit că talibanii vor începe să ne caute prin case.”

Apreciez solidaritatea de care dau dovadă colegii judecători și luările lor de poziție, solicitând Ministerului Afacerilor Externe să intervină prompt în salvarea colegilor afgani.

Citez:

„Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie îşi manifestă deplina solidaritate şi suportul necondiţionat faţă de colegii judecători şi procurori din Afganistan, ţinte ale regimului politic nou instalat în statul respectiv.

Pe lângă presiunea internaţională pentru ca regimul nou instalat să respecte drepturile omului, este necesară deschiderea imediată a oricăror forme de asistenţă umanitară, absolut necesară pentru persoanele în cauză”, au mai scris judecătorii în publicaţia amintită.

Aceştia au solicitat Ministerului Afacerilor Externe să acorde vize în format electronic tuturor judecătorilor şi procurorilor afgani a căror viaţă este pusă în pericol.

În concluzie, după suferinţa îndurată de femei timp de decenii, acum, drepturile femeilor pot fi anulate de către talibani. În anii 90, femeile au fost încarcerate, torturate și chiar ucise. Biciuirile și execuțiile aveau loc adesea în public. Nu întâmplător, activiștii pentru drepturile femeilor se tem că acele vremuri vor reveni, vizate fiind în special persoanele care au militat pentru mai multe libertăți pentru femei sau care le-au exercitat.

Să ne amintim cum a fost argumentată misiunea din Afganistan în urmă cu 20 de ani. Alături de lupta împotriva terorismului, s-a vorbit despre dorința de a elibera Afganistanul de talibani pentru a salva femeile afgane. Tocmai aceste femei sunt acum lăsate din nou în voia sorții și numai cele care reușesc să se urce într-un avion au șansa de a trăi o viață în libertate.

Dă un share dacă ți-a plăcut acest articol

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Despre autor
Mihaela Olaru

Avocat, soție, mamă, o femeie care radiază bunătate „serafică”, a spus cândva o personalitate emblematică a sistemului judiciar din România. 

Autori invitați
Ediție specială cu Adrian Năstase | "Prin tribunale ca prin viață" cu Mihaela Olaru
Mă găsești și pe social media
Galerie Foto