CONGRESUL AVOCAȚILOR 2021 | Dominique Attias, Președinte Federația Barourilor Europene (FBE): Existența unui barou care să asigure protecția avocaților este fundamentală, fiind un element cheie al funcționării moderne a justiției

articol preluat de pe unbr.ro

Președinții celor mai puternice organizații profesionale ale avocaților au susținut apărarea apărării la Congresul avocaților 2021

1 milion de avocați și 250 de barouri care alcătuiesc FBE doresc să vă asigure de întregul suport prin intermediul meu, a spus în deschiderea discursului său Dominique Attias. Președinta Federației Barourilor Europene a spus că atacurile asupra avocatului s-au intensificat în această perioadă de criză în toată lumea, dar că indiferent de condiții este inadmisibil ca avocatul să fie identificat cu clientul său.

Attias a subliniat rolul fundamental al baroului ca element cheie al funcționării moderne a justiției și inerent oricărei democrații.

Flash Info FBE:

Federația Barourilor Europene a fost înființată la Barcelona în 1992, ca succesor al Conferinței marilor barouri europene. Calitatea de membru în FBE este deschisă tuturor barourilor naționale și locale și societăților de avocatură din cadrul Consiliului Europei.

„Apărarea apărării” a fost tema principală dezbătută de Uniunea Națională a Barourilor din România la Congresul Avocaților, care a avut loc în data de 25-26 iunie 2021, la Palatul Patriarhiei, sala Aula Magna din Dealul Mitropoliei, București.

„Tematica acestui Congres al Avocaților a fost propusă în ideea de a găsi soluții la vulnerabilitățile cu care se confruntă apărarea, dar și pentru a construi noi punți de legătură cu toți factorii implicați în evoluția justiției, fie că fac parte din sistemul judiciar, fie că provin din sfera legislativului sau executivului, fie din alte profesii juridice. Pentru că pe toți ne lezează anumite trenduri periculoase care asaltează justiția și care devin tot mai evidente. Iar problemele cu care se confruntă avocatura afectează, la rândul lor, funcționarea justiției și drepturile cetățeanului”, susține av. dr. Traian Briciu, președintele în exercițiu al Uniunii Naționale a Barourilor din România (U.N.B.R.).

Au participat la acest Congres al Avocaților personalități marcante ale lumii juridice, din cadrul instanțelor, legislativului și executivului și din alte profesii juridice care au un cuvânt de spus în buna funcționare a justiției și implicit a apărării.

Pe lângă problemele de ordin strict organizatoric, care au ținut de dezbaterea rapoartelor anuale ale Consiliului U.N.B.R., al conducerii Casei de Asigurări a Avocaților (C.A.A.), cel al Comisiei de cenzori și comisiei centrale de disciplină, pe rolul reuniunii s-a aflat și ratificarea unor hotărâri ale Consiliului U.N.B.R. de modificare și completare a Statutului profesiei de avocat. Mai mult, au fost discutate o serie de propuneri de îmbunătățire a legislației, introduse din timp pe ordinea de zi de avocați membri sau delegați.

Cel mai așteptat punct a fost, desigur, concentrarea atenției pe o temă fierbinte – „Apărarea apărării”, iar cu acest prilej au fost făcute propuneri, au fost dezbătute și adoptate noi măsuri de protecție pentru profesia de avocat, adesea amenințată și periclitată.

Cu ocazia zilelor Congresului Avocaților, U.N.B.R. a pregătit și lansat noua ediție a revistei AVOCATUL, cu o grafică împrospătată, care are ca focus „Apărarea apărării” și a fost realizată prin contribuția unor personalități de elită ale avocaturii și ale lumii juridice.

Dă un share dacă ți-a plăcut acest articol

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Despre autor
Mihaela Olaru

Avocat, soție, mamă, o femeie care radiază bunătate „serafică”, a spus cândva o personalitate emblematică a sistemului judiciar din România. 

Autori invitați
Ediție specială cu Adrian Năstase | "Prin tribunale ca prin viață" cu Mihaela Olaru
Galerie Foto