Celula de minori – partea I | „Aflarea adevărului și restabilirea demnității umane”

Data

Autor

Simulare proces: Rejudecarea Dosarului „Celula de minori”. Cinci ani în temniţele și lagărele de muncă forţată ale României comuniste – autor Alexandru Teodorescu. 

Imaginați-vă 13 liceeni de 17 ani, care au luptat pentru drepturile lor. Unul dintre cei 13 tineri este chiar autorul cărții „Celula de minori” – Alexandru Teodorescu, un supraviețuitor și martor al lagărelor comuniste de muncă forțată, unul dintre puținii martori care astăzi, 17 mai 2022, a vorbit în fața altor tineri de 17 ani, tocmai ca să transmită adevărul despre represiunea comunistă la care au fost supuși în acele vremuri.

Pentru aflarea adevărului istoric astăzi, la Palatul de Justiție, elevi de 17 ani ai Colegiului Național Matei Basarab, au simulat un proces, prin care ei au rejudecat dosarul „Celula de minori”, scris de Alexandru Teodorescu, un supraviețuitor și martor al lagărelor comuniste de muncă forțată din România. Prin acest proces, liceenii au vrut să stabilească adevărul care nu a fost spus în urmă cu 63 de ani și să redea demnitatea umană tinerilor de 17 ani, elevi ai aceluiași liceu, naivi și încrezători în forțele lor. 

 

De ce au ales Palatul de Justiție?

Când vorbim de Justiție și Dreptate, trebuie să ne cunoaștem drepturile, libertățile și îndatoririle fundamentale consacrate de Constituția României, să luptăm pentru ele, și unde putem face acest lucru, decât în Palatul de Justiție.

Din acest motiv este bine să știm cât de importantă este Decizia unui judecător și cât de mult poate schimba sau influența cursul vieții unui om.

În pledoaria sa, Alexandru Teodorescu a vorbit despre pericolul cel mare și anume despre totalitarism și ideologie. Procesele care au fost judecate în anii 1950 – 1960, erau procese politice care plecau de la ideologia partidului comunist. Cum putea un judecător în anii 1950, să decidă adevărul când el era obligat să respecte ideologia partidului?

 

I-am adresat următoarea întrebare autorului cărții „Celula de minori”:

Alexandru Teodorescu pentru aflarea adevărului istoric ai vreo solicitare astăzi, aici în Sala de judecată Istrate Micescu din Palatul de Justiție?

Acesta a răspuns, citez:

„DA. Doresc, Rejudecarea Dosarului „Celula de minori”. Cinci ani în temniţele și lagărele de muncă forţată ale României comuniste. Tinerii liceeni au șansa de a face dreptate…”

Prin urmare, la inițiativa lui Alexandru Teodorescu, astăzi s-a simulat rejudecarea acestui dosar, pornind de la faptul că cei 13 tineri care au fost acuzați pe nedrept, arestați, cercetați și condamnați la ani grei de temniță, fiecare primind câte o condamnare între 5 – 23 de ani de închisoare pentru crime de uneltire împotriva ordinii sociale.

După 63 de ani, generația de azi, elevi de liceu ai Colegiului Național Matei Basarab, de aceeași vârstă cu cei 13 elevi mateiști care au fost condamnați atunci, au rejudecat Dosarul „Celula de minori”, prin ochii ultimilor martori ai perioadei respective, unul dintre ei fiind chiar Alexandru Teodorescu, autorul cărții „Celula de minori” și astfel prin aflarea adevărului istoric s-a restabilit demnitatea umană a acelor tineri condamnați pe nedrept.

Nu uitați !

„Un popor există, atâta timp cât există în memoria colectivă”

Alexandru Teodorescu

 

Va urma …

Fotografiile au fost realizate de Andreea Olaru 

Mai multe
articole

Dublă lansare de carte: Alexandru Teodorescu – Celula de minori. Cinci ani în temnițele și lagărele de muncă forțată ale României comuniste și Alexandru Teodorescu, Tenebre și lumini. În pânza de păianjen a Securității

Cu participarea : – Cristian Pătrășconiu (moderator);- Vasile Bănescu  –  Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române (invitat special);- Av. Mihaela Olaru (invitat special);- Irina Horea (invitat special);- Alexandru Teodorescu (autorul) cu sprijinulEDITURA CARTEA ROMÂNEASCĂVineri, 3 iunie, 2022, la Bookfest – Salonul Internațional de carte (Romexp,.a avut loc o dublă lansare de carte:

Citeste articolul »

Celula de minori – partea I | „Aflarea adevărului și restabilirea demnității umane”

Simulare proces: Rejudecarea Dosarului „Celula de minori”. Cinci ani în temniţele și lagărele de muncă forţată ale României comuniste – autor Alexandru Teodorescu.  Imaginați-vă 13 liceeni de 17 ani, care au luptat pentru drepturile lor. Unul dintre cei 13 tineri este chiar autorul cărții „Celula de minori” – Alexandru Teodorescu, un

Citeste articolul »

„Învață de la vântul ce adie pe poteci, cum trebuie prin lume de liniștit să treci” – Ioan Aurel Pop

Astăzi trăim într-o lume atât de complicată, în schimbare accelerată, uneori derutantă și bulversantă și totuși, sunt oameni care se nasc și devin adevărate repere pentru mulți dintre noi! Unul dintre aceștia este Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, istoric, doctor în istorie, fost Rector al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Profesor la

Citeste articolul »