Prin tribunale ca prin viață | „Mi-am făcut un destin din a descoperi jurnaliști” – Ion Cristoiu

Unele povești din viața mea derulează întâmplări pe care destinul mi le-a scos în cale cu un scop precis. Întotdeauna am pledat pentru clădirea vieții pas cu pas și atunci când destinul mi-a scos în cale oameni de la care am avut ce învăța, pentru mine a fost o mare șansă spre cunoaștere, spre dezvoltare, spre formarea mea ca om trecător prin această viață.

Am plecat în călătoria mea jurnalistică cu exact un an în urmă. Era o zi frumoasă de toamnă, atunci când l-am cunoscut la Biblioteca Academiei Române pe scriitorul și jurnalistul Ion Cristoiu. Spun și astăzi același lucru, am descoperit un om de o politețe deosebită şi în stilul său jurnalistic a acceptat invitația mea în emisiunea „Povești de viață” la 6TV. Atunci realizam emisiunea la această televiziune.

Interviul a fost un interviu școală pentru mine, un interviu care mi-a dat puterea de a merge mai departe cu pasiunea mea nemărginită pentru interviuri.
Atunci mi-am spus în sinea mea, dacă am putut să fac față unui interviu cu Ion Cristoiu, înseamnă că pot doborî orice barieră, pentru că tot ce a fost greu a trecut. Nu vă ascund ce emoții puternice am avut, însă profesia mea de avocat m-a salvat, emoțiile fiind bine gestionate. În realitate, ele au fost mult mai puternice!

Vă mărturisesc că am trăit fiecare moment din povestea de viață a maestrului Ion Cristoiu, parcă îl cunoșteam de-o viață. Posibil să aveți aceleași trăiri dacă veți urmări interviul nostru. Este o călătorie de 50 de minute în viața Omului Ion Cristoiu.

Maestrul Ion Cristoiu, chiar de ziua mea de naștere, 14 noiembrie, a scris un articol unde spune, citez: „Mi-am făcut un destin din a descoperi jurnaliști.”

Mă întreb și acum: Oare această descoperire profesională a maestrului a fost pentru că așa a vrut destinul? Cred că da, acum la un an distanță, așa cred.

A trebuit să am o maturitate profesională ca să pot fi observată. Pe de altă parte, când se întâlnesc doi scorpioni luptători și care cred în idealurile lor, sigur își urmează visurile!

Astăzi, 14 noiembrie, este ziua mea de naștere. Cred că m-am născut într-o zi norocoasă, sub o stea norocoasă care mi-a călăuzit pașii în viață și pentru asta îi mulțumesc lui Dumnezeu și părinților mei!

Da, a mai trecut un an din viaţa mea. Ce a însemnat acest an pentru mine? Am devenit mai bună, mai înțeleaptă, sunt fericită? Sper că nu am greșit prea mult! Dacă am adus puțină bucurie și mai multe zâmbete oamenilor din jurul meu, atunci sunt fericită! Tot ce pot să spun în acest moment, este un singur lucru: Mulţumesc din toată inima tuturor oamenilor din viaţa mea care mi-au stat alături, care m-au apreciat, m-au criticat sau m-au încurajat cu iubire. Am adunat multe lecţii de viaţă, toate au contribuit la dezvoltarea mea ca om trecător pe acest pământ. Mulţumesc lui Dumnezeu pentru ce sunt astăzi!

Revenind, astăzi se împlinește un an de la debutul meu pe blogul maestrului. Din acea zi colaborez cu scriitorul și jurnalistul, Ion Cristoiu. Scriu la rubrica „Prin tribunale ca prin viață” – cristoiublog.ro
Pentru mine este o bucurie să îl am maestru pe Domnul Ion Cristoiu, deoarece latura mea jurnalistică are multe de învățat de la dumnealui!

De ziua mea,  cu mult drag, vă invit să urmăriți interviul Povești de viață cu Ion Cristoiu, un interviu de colecție! Așa veți putea călători în povestea de viață a lui Ion Cristoiu.

În încheiere, vreau să citiți și dumneavoastră, cititorii mei, articolul scris de maestrul Ion Cristoiu, în data de 14 noiembrie 2019, un articol care mi-a umplut sufletul de bucurie.
Citez:

Mihaela Olaru stă de vorbă cu personalitățile ca și cum ar spune la Radio „Noapte bună, copii!” (Ion Cristoiu)

„Mi-am făcut un destin din a descoperi jurnaliști. Nu pot uita că la rîndul meu am fost descoperit și făurit ca jurnalist de un alt jurnalist, la vremea respectivă, el, Maestru, eu, Ucenic.

Sînt convins că presa noastră are nevoie mai mult ca niciodată de Maeștri care să descopere jurnaliști și apoi să le îndrume destinul. Cum mi se spune, uneori deoarece nu se găsesc alte formule de prezentare politicoasă, Maestre, sufăr, pentru că nu conduc o gazetă sau o televiziune ale cărei spații să le închiriez unui jurnalist descoperit de mine.

Am însă la dispoziție cristoiublog.ro, pe care n-am încă bani (îl finanțez exclusiv din ce mai cîștig eu ici colo din activitatea de colaborator) să-l transform într-un site. Cînd descopăr un talent în lumea asta mare a presei noastre independente îi ofer imediat o rubrică în care să se exprime.

Mihaela Olaru, cea care debutează acum pe cristoiublog.ro e cunoscută mai ales ca autoare de interviuri la 6TV, în cadrul emisiunii sale săptămînale Povești de viață.

Nu e o emisiune ușoară. Povești de viață au toți oamenii. Singurele care interesează sînt cele ale personalităților. Numai că personalitățile sînt greu de adus în fața camerei de luat vederi dintr-un studio de televiziune. Sînt ocupate cu profesia și, în plus, au mai acordat zeci de interviuri despre viața lor. Nu mor să mai dea un interviu.
Mihaela Olaru a reușit să convingă peste 30 de personalități să lase baltă treburile cotidiene, să vină pînă în Panduri, unde e sediul televiziunii 6TV și să piardă timp prețios povestindu-și viața.

Una dintre calitățile apreciate de mine la jurnaliști e talentul de a lucra cu personalitățile. Pentru a obține un interviu sau doar o declarație de la o personalitate într-o lume a concurenței sălbatice între ziare și televiziuni trebuie în primul rînd un talent deosebit de a-i cuceri pe necunoscuți.

Trebuie apoi să știi să răsfeți orgoliile și hachițele personalităților. Nu în ultimul rînd trebuie o perseverență ieșită din comun, ceva în genul, Te dă afară pe ușă, tu intri pe fereastră.
N-aveam nici un chef să merg la o emisiune despre viața mea, mai ales că înregistrarea era programată în timpul meu de lucru la cărți. Mihaela Olaru a reușit să mă convingă.
Am înregistrat interviul, care va fi difuzat azi, 14 noiembrie 2019, pe 6TV la ora 18.

Pentru mine un interviu dat e un posibil răspuns la întrebarea Are talent ziaristul care mă interoghează? Mihaela Olaru dovedește seriozitate în pregătirea interviului. Lucru rar în presa noastră eminamente urechistă. Un interviu cu o personalitate, mai ales cînd aceasta a vorbit și scris mult despre ea însăși, implică buna cunoaștere a interlocutorului, mai ales în privința elementelor biografice. Ca om care știu ce-am zis pînă acum despre mine și despre ce s-a scris despre mine, pot depune mărturie că Mihaela Olaru a găsit acele momente și acele fapte din biografia mea care să-mi trezească amintiri interesante și, evident, ziceri noi.

Pe parcursul interviului m-a intrigat un anume fel de a fi al moderatoarei. Am dat sute de interviuri pînă acum. Toate m-au obișnuit cu o anume agresivitate a jurnalistului chiar și cînd mi se zîmbea larg. Nu-mi dădeam seama prin ce se deosebea Mihaela Olaru de autorii de interviuri din presă, unii chiar celebri.

Am rugat-o pe Mihaela Olaru să-mi trimită linkuri la alte emisiuni, cu alte personalități. După vizionarea mai multor dialoguri mi-am dat seama de noutatea adusă în interviu de Mihaela Olaru. E vorba de impresia – nu știu cum e în realitate, cînd nu face jurnalism Mihaela Olaru – de practicarea jurnalismului bun la suflet. Ea stă de vorbă cu personalitățile ca și cum ar spune la Radio Noapte bună, copii.

Am aflat cu prilejul acestui interviu că Mihaela Olaru scrie pe Facebook. Mihaela Olaru e o avocată cu o îndelungă experiență profesională. A umblat și umblă prin tribunale ca prin viață. După ce am primit cîteva texte postate de ea, i-am propus să scrie săptămînal pe cristoiublog.ro despre întîmplările din viața ei de avocat.”

Notă semnată de Ion Cristoiu, azi, 14 noiembrie 2020

M-am luat cu viața și am uitat că azi se împlinește un an de cînd Mihaela Olaru scrie săptămînal un text la rubrica Prin tribunale ca prin viață. Dincolo de măestria cu care reușește să dea viață textului juridic de regulă mort, Mihaela Olaru m-a impresionat prin luarea în serios a scrisului la gazetă. N-a existat o săptămînă în care Mihaela Olaru să nu trimită textul pentru rubrică la timp și pregătit pînă la ultima virgulă în vederea publicării. Și asta în condițiile în care ea scrie pe gratis la cristoiublog.ro. Ca descoperitor de jurnaliști am apreciat întotdeauna abnegația față de profesia de gazetar. Nu poți fi  gazetar bun dacă nu ești convins că meseria de jurnalist e cea mai importantă din lume și viața de gazetar trebuie să treacă înaintea vieții personale. Mihaela Olaru se mîndrește cu postura de scriitor la gazetă și cu cea de moderator de televiziune. Nu-mi plac laudele adresate persoanei mele mai ales cînd ele trebuie găzduite de o publicație pe care o conduc eu. Am publicat totuși textul Mihaelei Olaru pentru a semnala un adevăr. Deși avocată strălucită ea se mîndrește cu lucrurile frumoase zise despre ea ca ziarist de un ziarist și nu despre ea ca avocat de un maestru al avocaturii.

Dă un share dacă ți-a plăcut acest articol

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Despre autor
Mihaela Olaru

Avocat, soție, mamă, o femeie care radiază bunătate „serafică”, a spus cândva o personalitate emblematică a sistemului judiciar din România. 

Autori invitați
Ediție specială cu Adrian Năstase | "Prin tribunale ca prin viață" cu Mihaela Olaru
Mă găsești și pe social media