Prin tribunale ca prin viață | „Când ați purtat ultima dată în piept un mărțișor?”

Iată a mai trecut un an, cu bune și cu rele, însă când vine primăvara cu farmecul ei strălucitor, îți umple inima de bucurie. Pentru mine, Martie e luna feminității, a frumuseţii, a zâmbetului. Este luna femeii frumoase, dar, mai ales, e luna mamei, a fiicei, a prietenei, a soţiei…

Nu sunt născută în luna mărțișorului, însă întotdeauna pentru mine, luna martie este despre Mărțișor și iubire. Da, mă număr printre acele femei de modă veche, romantice, pentru care mărtișorul este ceva mic, evident în raport cu personalitatea mea, legat cu șnur alb și roșu și de pus în piept. Dacă este însoțit și de un buchet de zambile sau ghiocei, este cadoul perfect.

Mai mult decât atât, cred că pentru noi toți mărtișorul reprezintă începutul primăverii și bineînțeles este povestea de iubire față de cei dragi, este fericirea și frumusețea din sufletul nostru, este talismanul primăverii și al iubirii de sine.

Din păcate, obiceiul de a purta un mărțișor în piept s-a diminuat, iar luna martie, „Luna Femeii” s-a transformat în luna cadourilor scumpe cu parfumuri, haine, bijuterii, telefoane, sau orice altceva, însă aproape deloc un mărțișor dat din dragoste și iubire pentru persoana dragă.

Haideți să dăm timpul înapoi și să ne întoarcem în copilăria noastră! Cine nu își aduce aminte cum căutam cel mai frumos mărțișor pentru Doamna învățătoare, cum în pauză schimbam mărțișoare între noi, și ajungeam acasă plini de fericire. Când așteptam cu nerăbdare un mărțișor de la colegul de clasă pe care îl simpatizam sau de la colegi, bucuria cu care alegeam cele mai frumoase mărțișoare pentru a le dărui prietenelor și colegelor … Gestul minunat de a le oferi un talisman sau un coșar, un trifoi sau o floare, un mărțișor pentru mama, bunica, vecina sau doamnelor profesor.

Mai târziu, în devenirea mea/noastră, mărtișorul a fost și este acel talisman al iubirii și al prețuirii, al norocului și al bunăstării, un semn de respect și admirație. Pentru mine, dragostea cu care aleg fiecare mărțișor și dorința de a dărui, îmi dau o stare de bucurie, de bine. Știu că așa voi aduce un zâmbet pe chipul celor dragi și o rază de soare.

Ce amintiri frumoase și pline de iubire, nu? Din păcate, pentru mulți dintre noi, a fost cândva, în amintirea copilăriei noastre. De aceea vă întreb: Când ați purtat ultima dată în piept un mărțișor?

Și ca să încurajez acest frumos obicei, o tradiție care nu trebuie să dispară și să meargă mai departe în viața noastră, a copiilor noștri și tot așa mai departe, tu, cititorule care urmărești blogul Maestrului Ion Cristoiu, ia aminte povestea Mărțișorului și să o transmitem mai departe:

„Tradiţia Mărţişorului, care este una veche de aproximativ 8.000 de ani, este legată de prima zi de primăvară, de credinţele şi practicile agrare ale dacilor, care confecţionau, peste iarnă, şiraguri de pietricele albe şi roşii, purtate la gât începând cu 1 martie. Aceste mărţişoare simbolizau împletirea armonioasă dintre principiul feminin (roşu = foc, sânge, soare) şi principiul masculin (alb = limpezimea apei, înţelepciune).

Ziua de mărțișor aduce cu ea două frumoase legende care dezvăluie modul în care au apărut primii vestitori ai primăverii și cum apariția acestora este legată de culorile mărțișorului – roșu și alb.
Prima legendă ne dezvăluie că Soarele, pus de Dumnezeu să lumineze și să încălzească pământul, a fost furat de un zmeu timp de trei anotimpuri, până iarna. Atunci un viteaz l-a înfruntat pe zmeu și a eliberat Soarele. Eroul nostru a fost rănit în luptă și sângele i s-a scurs pe zăpada albă. După ce zăpada s-a topit, în acel loc au răsărit ghiocei, vestitori ai primăverii. Se zice că de atunci lumea cinstește memoria tânărului curajos legând cu o ață două flori: una albă, alta roșie. Culoarea roșie simbolizează dragostea pentru frumos și amintește de curajul tânărului, iar cea albă simbolizează ghiocelul, prima floare a primăverii.

A doua legendă ne spune că Primăvara, aflată la plimbare la marginea unei păduri, a zărit un ghiocel pe care a vrut să-l ajute să crească, îndepărtând zăpada din jurul lui. Pentru acest lucru Primăvara a fost pedepsită de Iarna rea și necruțătoare, care a trimis ger și zăpadă, astfel că ghiocelul a înghețat. Dorind să-i țină de cald cu ajutorul mâinilor, primăvara s-a rănit la un deget și câteva picături din sângele acesteia s-au scurs peste ghiocel și peste zăpada din jurul lui. Ghiocelul a revenit astfel la viață, iar Primăvara a învins Iarna.

În tradiția populară se spune că firul mărțișorului, funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce urca cu oile la munte. Astfel, în plan simbolic, firul mărțișorului este firul anului, al tuturor zilelor de peste an.

În zilele noastre mărțișorul primit în dar de la o persoană dragă se poartă toată luna martie, după care se pune într-un pom înflorit, un pom roditor. De asemenea, există credința că dacă îți vei pune o dorință atunci când vei agăța mărțișorul de ramurile pomului, aceasta se va îndeplini.”

În concluzie, este timpul ca tu, FEMEIE să te trezești la viață și să îți scoți la suprafață cel mai de preț dar cu care ai fost înzestrată – FEMINITATEA ta. Este un moment bun, acum, deoarece 1 Martie reprezintă începutul primăverii și anotimpul iubirii, este luna feminităţii, a frumuseţii și a zâmbetului.
Vă doresc o primăvară frumoasă cu multe zâmbete, bunătate și iubire!

Dă un share dacă ți-a plăcut acest articol

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Despre autor
Mihaela Olaru

Avocat, soție, mamă, o femeie care radiază bunătate „serafică”, a spus cândva o personalitate emblematică a sistemului judiciar din România. 

Autori invitați
Ediție specială cu Adrian Năstase | "Prin tribunale ca prin viață" cu Mihaela Olaru
Mă găsești și pe social media