„Opriti moartea de pe șosele” – semnați petiția

În urmă cu două săptămâni, am scris un articol care a atras atenția asupra nevoii si necesității schimbării legislației rutiere.

Articolul de atunci, a atras sute de mesaje puternice, semnale de alarmă, deoarece oamenii doresc o legislație rutieră mult mai aspră, cu sancțiuni și pedepse care să descurajeze conducătorii auto periculoși să mai încalce regulile.

Din păcate, nu este zi în care să nu aibă loc câteva accidente rutiere mortale, familii îndoliate care rămân fără copii, părinți sau bunici.

Clar este nevoie de modificarea legislaţiei rutiere de îndată, de obligativitatea respectării regulilor și mai ales de conștientizarea fiecărui participant la traffic, de tragediile ce vor urma dacă nu se circulă cu atenție pe drumurile publice.

Mai devreme am semnat petiția domnului Sebastian Drimbe, polițist în județul Bihor: „OPRITI MOARTEA DE PE SOSELE!!!”, accesând următorul link:

https://www.petitieonline.com/opriti_moartea_depe_sosele

Acest polițist se află de 15 ani în slujba statului și a cetățenilor, și spune că a văzut multe accidente rutiere cu victime, printre victime, din nefericire, fiind și copii.

Așa cum spune și Sebastian Drimbe, și eu m-am săturat! M-am săturat să văd cum numărul victimelor de pe șosele a crescut într-una în ultimii ani, cum nu a apărut nicio măsură eficientă din partea legiuitorilor de a scădea numărul accidentelor rutiere. M-am săturat să văd cum mor oameni și copii nevinovați pe șoselele țării.

Până și domnul polițist, precizează că amenzile nu sunt suficiente și că singurul mod în care conducătorii auto pot fi determinați să nu mai accelereze iresponsabil, să nu mai depășească pe linie continuă, să nu mai urce băuți la volan și să conducă mai preventiv este înăsprirea măsurilor complementare la anumite abateri.

Măsurile complementare reprezintă, pe lângă punctele de amendă aferente, suspendarea dreptului de a conduce, acel „mi-a luat carnetul” pe care l-ați auzit de la cei prinși cu musca pe căciulă.

Ce propune prin această petiție publică?

Polițistul Sebastian Drimbe propune, mărirea prin lege a măsurilor complementare după cum urmează:

  • pentru conducerea unui vehicul cu o alcoolemie de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, suspendarea dreptului de a conduce pentru 365 zile (de la 90 de zile în prezent);
  • pentru depășirea limitei legale de viteză cu peste 50 km/h, suspendarea dreptului de a conduce pentru 180 de zile (de la 90 de zile în prezent);
  • pentru depășire neregulamentară (depășirea pe linia continuă), suspendarea dreptului de a conduce pentru 180 de zile (de la 30 de zile în prezent);
  • pentru virajul la stânga peste linia continuă, suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile (în prezent nu se suspendă);
  • pentru neoprirea la culoarea roșie a semaforului electric, suspendarea dreptului de a conduce pentru 180 de zile (de la 30 de zile în prezent);
  • pentru utilizarea telefonului mobil la volan, suspendarea permisului pentru 30 de zile (pe lângă amendă și puncte de penalizare, cum este sancționată în prezent);

Foarte important: Cum vi se par propunerile din această petiție?

Așa cum am spus și în articolul anterior, susțin un proiect legislativ care să prevadă:

  • educaţie pentru siguranţa rutieră, încă din școală;
  • instruirea conducătorilor auto;
  • școlile de şoferi mult mai performate;
  • aplicarea și respectarea legislaţiei rutiere;
  • adaptarea legislației rutiere raportată la condițiile actuale;
  • introducerea în legislația rutieră a interdicției de a nu mai conduce pe drumurile publice pentru o perioadă de câțiva ani, acolo unde nu sunt respectate regulile de circulație și este pusă în pericol viața celorlalți participanți la trafic.

În concluzie, vă invit să semnați cât mai mulți această petiție pentru a putea să influențăm factorii de decizie (politicieni, specialiști în domeniu, etc) care au puterea de a duce mai departe propunerea de modificare a Codului Rutier.

Și nu uitați că România continuă să se situeze în fruntea topului la accidente rutiere mortale, în UE.

Dă un share dacă ți-a plăcut acest articol

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Despre autor
Mihaela Olaru

Avocat, soție, mamă, o femeie care radiază bunătate „serafică”, a spus cândva o personalitate emblematică a sistemului judiciar din România. 

Autori invitați
Ediție specială cu Adrian Năstase | "Prin tribunale ca prin viață" cu Mihaela Olaru
Mă găsești și pe social media
Galerie Foto