„Ion Cristoiu în pandemie” – prima lecție, totul este posibil și trebuie să fi pregătit | Prin tribunale ca prin viață

Am intrat în anul 2022, mult mai înțelepți și cu speranța că ne va fi mai bine. Că va fi așa sau nu, am analizat cu jurnalistul și scriitorul Ion Cristoiu în cadrul emisiunii „Prin tribunale ca prin viață” cu avocat Mihaela Olaru, un interviu de excepție, la A7TV.

Domnule Ion Cristoiu, aș vrea să le spun telespectatorilor că dumneavoastră sunteți și un făuritor de titluri și dacă emisiunea pe care o realizez se numește „Prin tribunale ca prin viață” se datorează dumneavoastră.

Ion Cristoiu: da, Cornel Nistorescu spunea că eram printre cei mai buni dătători de titluri. Este ușor exagerat ca și în cazul dumneavoastră. Însă, este foarte interesant că în ultima vreme în ziaristica online, a apărut o manie cum este Clickbait. Eu sunt făuritor de titluri interesante. 

Clickbait înseamnă o mare falsificare a conținutului, adică trebuie să-l determini pe cititor să intre, numai că este una dintre cele mai mari escrocherii gazetărești, nu am mai întâlnit așa ceva, pentru că sunt câteva site-uri pe care eu mă uit cu amuzament. Adică ce înseamnă un titlu fals: conținutul știrii este, nu știu… de exemplu, premierul Malaeziei a declarat… 

Clickbait este escrocherie…   înseamnă să pui un titlu fals doar ca să intre cititorul, conținutul nu este interesant.

Da, o formulă de titlu este aceasta de a lua din text. Am descoperit că a mai folosit-o și Fidel Castro, care a fost și un mare gazetar, și am citit despre el că a învățat de la iezuiți această formulă de a lua din text: iei o sintagmă, o formulare din text și ea devine titlu de emisiune, de articol.

Vreau să precizez, Domnule Ion Cristoiu, când ați ales titlul „Prin tribunale ca prin viață” a fost în urma unui eseu pe care l-am scris (povești de prin instanțele judecătorești) și așa ați extras titlul. Se întâmpla în anul 2019, atunci m-ați invitat să scriu pe blogul cristoiublog.ro

Cum a trecut înțeleptul Ion Cristoiu peste pandemie, pentru că dumneavoastră tot ce vedeți, meditați înainte.

Cum a luat ființă Cristoiublog. ro?

Ion Cristoiu: Este foarte interesant, de ce? Cristoiublog.ro, este la vârsta mea, cum se spune  la mine la Găgești, merg pe 74 de ani, este un site, finanțat în exclusivitate de mine, nu iau nici publicitate, singura publicitate este cea pentru „Jurnalul meu video” care intră pe YouTube automat, nu iau mare lucru, dar este publicitate cinstită, și am făcut în paralel un site numit Suplimentul literar-artistic, al meu, în care public numai eu.

De ce? Dintr-un singur motiv, este foarte important, este o chestiune de viață, adică mă obligă pe mine să-l scriu. Deci, este duminică seara, plouă, ninge… Ca sfat, indiferent că ești inginer, ești scriitor, trebuie să-ți faci timp, să te disciplinezi, astfel încât să-ți faci niște obiective zilnice.

Domnule Ion Cristoiu, în cei doi ani de pandemie ați făcut multe lucruri și aș vrea să vă întreb: Cum la surprins pe înțeleptul Ion Cristoiu pandemia?

Ion Cristoiu: Cred că pandemia care continuă, este un eveniment planetar care încă nu a fost subiect de meditație. După Primul Război Mondial, după Al Doilea Război Mondial, după încheierea Războiului Rece sau scris foarte multe cărți, meditații. Omenirea a traversat și traversează un eveniment unic.

În cazul pandemiei am început să meditez, putem folosi această emisiune pentru a medita… Deci, pandemia este un fenomen pe care oamenii se gândeau că îl găsesc numai în filme. Deci prima constatare a mea ca om care obișnuiesc să meditez asupra a ceea ce mi se întâmplă, este faptul că dacă întrebai pe cineva acum trei ani, dacă va veni o vreme unde să poarte mască… ai fi auzit: hai Domne vezi-ți de treabă, ai văzut un film prost? Deci, deseori ce vedem în filme catastrofice, pandemia ne-a dovedit că se poate întâmpla. Deci primul lucru pe care ar trebui să-l învețe omenirea, de la oamenii simpli, până la oamenii politici, este că nu există lucruri care nu se pot întâmpla. Și asta a dovedit-o istoria până acum, dar noi nu am învățat din istorie.

Poate să vină un moment de delir al istoriei sau delir al vieții în care tu să te trezești ca și în pandemie aruncat în stradă… Deci prima lecție ca învățătură a acestei pandemii este faptul că în orice moment se poate întâmpla orice, să nu plecăm de la premisa că rasa umană nu poate să dispară, ea nu este eternă, poate să dispară, adică virusul ne-a arătat că nu este nimic imposibil. Este prima lecție, că totul este posibil și trebuie să fi pregătit.

În cei 2 ani de zile, ați vorbit despre toate aceste enigme ale pandemiei și ați venit cu lucruri noi, și atunci ce ați făcut, ați inventat ceva nou. Începând cu „Jurnalul meu video” care ne-a cucerit pe toți. Cum ați inventat această pastilă video?

Ion Cristoiu: Am înființat Cristoiu Tv. Pandemia din acest punct de vedere a adus o cucerire uriașă și anume Zoom-ul. Posibilitatea de a vorbi, de a lua interviuri… și unuia din China, și atunci în pandemie pentru că oricum eram acasă, am apelat la această aplicație, mi-am făcut o instalație ieșită din comun pentru că puțină lume știe, în trei locații: acasă – am un birou care ține locul Bibliotecii Academiei și la Sinaia – unde am un apartament, dar muncitoresc, nu că aș fi eu modest, dar ce fac … dacă îți iei o vilă, acolo trebuie să te ocupi de ea.

Și în fiecare din aceste locații am un monitor, o cameră video super profesionistă pentru că, să le spunem telespectatorilor camera de laptop nu este puternică, am lumini (acum sunt lumini care le poți pune într-o geantă) și microfon de mare performanță. Și atunci cu ajutorul acestei tehnologii, eu de doi ani, la început, în primul an de pandemie, am avut interviuri cu multe personalități de la care am aflat cum au trecut ei prin pandemie. Și în fiecare seară am realizat „Jurnalul meu video” care are patruzeci de mii de abonați.

Este foarte interesant acest experiment, dacă aș fi fost la o gazetă i-aș fi luat un interviu lui Cristoiu. Astfel, mi-am descoperit cu această ocazie calități: eu sunt în această pastilă, unde comentez, sunt foarte firesc, adică dacă nu-mi amintesc un nume, imediat omul vede că mă opresc și spun că nu îmi amintesc, mă duc și caut, mai ales că am ajuns și celebru – am și doi motani unul se numește Țonți și intră în general când eu înregistrez…

Mihaela Olaru: și „ceasurile dumneavoastră”…

Ion Cristoiu: da… am spus acest lucru pentru că au mai încercat și alții să mă imite dar nu le-a ieșit  Știți, la televiziunile unde lucrez mulți mă întrebă de ce nu sunt așa de spontan? 

Nu sunt așa de spontan pentru că eu nu fac o emisiune pentru telespectatori, ci pentru mine. Mă așez în fața microfonului și singur mă desfășor. Am fost într-o mare cucerire și ar trebui să fie și pentru presă posibilitatea de a te adresa de acasă. Eu cred că dacă am lua în serios, am putea așa cum Facebook-ul dă posibilitatea ca oricare cetățean să scrie, așa și aceste aplicații dau posibilitatea ca oricare cetățean să aibă o televiziune.

Pe de altă parte ați adus în prim plan Biblioteca de acasă și nu de puține ori vedem cum foarte mulți oameni vă imită.

Ion Cristoiu: Da, am o Bibliotecă destul de mare și care îmi creează foarte multe probleme, de aceea nici nu mai cumpăr cărți pentru că nu mai am unde să le pun, am patru camere pline de cărți.

Mihaela Olaru: Să ne întorcem la lucrurile noi pe care le-a realizat Domnul Ion Cristoiu, și, iată, în al doilea an de pandemie, ca istoric al clipei, jurnalistul și scriitorul Ion Cristoiu, un înțelept al vremurilor pe care le trăim, a vorbit despre toate aceste enigme ale pandemiei în:

  • Jurnalul meu video;
  • în dialogurile realizate cu diferite personalități la CristoiuTv;
  • pe cristoiublog.ro;
  • Suplimentul literar- artistic;
  • CristoiuTv;
  • Gândurile lui Cristoiu;
  • Cristoiu New.

Mihaela Olaru: Concluzionând, cum a luat ființă Cristoiublog.ro? Parcă ați presimțit că vine o pandemie, Domnule Ion Cristoiu? Incredibil, ați prezis și nu ne-ați spus? (zâmbește)

Ion Cristoiu: Da, cu puțin timp înainte, la început am vrut să intru pe Facebook … nici eu nu m-am gândit că voi ajunge să fac o televiziune. Mai este o concluzie interesantă, când a izbucnit Primul Război Mondial, toți au spus, o să dureze o săptămână, două, trei, patru și a durat vreo câțiva ani, așa și cu pandemia, nu cred că cineva și-ar fi imaginat, nici dumneavoastră, nici eu, că o să ne prindă și 2022.

Mihaela Olaru: Vreau să mai spun ceva, Redactor șef la cristoiublog.ro este Doamna Cora Muntean, dumneavoastră i-ați acordat toată încrederea, da?

Ion Cristoiu: Da, dacă ați observat ea este chiar trecută și pe numele blogului, adică nu este numai Cristoiu. De asemenea pe cristoiublog trebuie spus că am mulți invitați și sunteți și dumneavoastră care colaborați.

Vă mulțumesc Domnule Ion Cristoiu că mi-ați dat șansa să învăț!

Și încă ceva, de fapt aveți patru studiouri: Iorga, Sinaia, acasă și Găgești.

Ion Cristoiu: Găgești este o localitate celebră pentru că Găgești Deal este la marginea lumii, și atunci tot ce se întâmplă în Găgești Deal este în România reală.

Deci, Găgești Deal face parte din comuna Bolotești.

Un lucru este clar, în lume cade scrisul și vine editorialul vorbit. Televiziunea este o prelungire a vieții de acasă și uite cum internetul a revoluționat televiziunea.

Închei prima parte a articolului cu precizarea că în partea a doua, voi continua interviul cu scriitorul și jurnalistul Ion Cristoiu și vom afla:

  • Care sunt efectele pandemiei?
  • Ce cărți a scris Ion Cristoiu în pandemie și ce urmează?
  • A suferit că nu a călătorit doi ani?
  • Ce seriale turcești urmărește Ion Cristoiu?
  • Jurnalul gândurilor mele, o nouă carte?
  • Se fac judecăți sub presiunea opiniei publice?
  • Pe ce se bazează succesul lui Ion Cristoiu?

Acum, vă invit să aflați gândul lui Ion Cristoiu pentru cei care ne urmăresc la început de An Nou.

Un mesaj pentru telespectatori, Domnule Ion Cristoiu?

„Dacă vor să fie fericiți în acest an, trebuie să pleci de la premisa că pandemia va mai dura un secol. Nu, dacă pleci de la premisa că pandemia se va termina mâine, vei fi nefericit. Dacă ea se termină peste un an, doi, să vedeți ce fericiți vom fi cu toții că nu ne-am așteptat. Deci, cheia fericirii în viață este ca niciodată să nu-ți faci iluzii. Întotdeauna să te aștepți la ce este mai rău și o să vedeți ce fericiți sunteți, când va fi bine” – Ion Cristoiu

„Prin tribunale ca prin viață” cu avocat Mihaela Olaru la A7TV | Vă invit să urmăriți emisiunea

„Ion Cristoiu în pandemie”

 „PRIN TRIBUNALE CA PRIN VIAȚĂ”

cu avocat Mihaela Olaru la A7TV

în fiecare duminică de la ora 21:00

Dă un share dacă ți-a plăcut acest articol

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Despre autor
Mihaela Olaru

Avocat, soție, mamă, o femeie care radiază bunătate „serafică”, a spus cândva o personalitate emblematică a sistemului judiciar din România. 

Autori invitați
Ediție specială cu Adrian Năstase | "Prin tribunale ca prin viață" cu Mihaela Olaru
Galerie Foto