Audierea minorului de către judecător, într-un tribunal din România

Atunci când părinții nu se mai înțeleg cu privire la copiii lor, judecătorii sunt chemați să hotărască ei în locul lor. Din păcate, de cele mai multe ori copiii sunt folosiți de părinți în războiul lor, fără ca aceștia să țină cont de trauma și consecințele produse.

 

Nu știu dacă știți, dar în cauzele civile, de divorț sau de modificare a măsurilor privind minorii, în dosarele în care judecătorul este chemat să decidă la care dintre părinți va stabili locuința celui mic, copiii care au împlinit vârsta de 10 ani, sunt nevoiți să treacă pragul instanței, pentru a fi ascultați. De multe ori vârsta lor este și mai mică. Ce se întâmplă aici, cine participă la audierea celor mici și cât de important este să nu fie traumatizați în urma unei asemenea proceduri, veți afla urmărind interviul cu doamna Corina Tudor, judecător la Secția a III-a civilă a Tribunalului București.

 

De ce este important să urmăriți interviul cu doamna judecător, Corina Tudor?

 

Deoarece veți afla mai multe informații despre programul de audiere a minorilor, cum se desfășoară acesta și cât de deschiși sunt copiii să discute cu judecătorul, veți afla cum gândesc copiii, ce aspirații au și ce își doresc aceste generații de tineri care nu seamănă deloc cu generațiile de copii din perioada în care noi eram la rândul nostru copii.

 

În concluzie, pentru a afla ce dureri reale ascunde sufletul unui copil îți trebuie timp, răbdare, delicatețe și iubire. Sunt abilități de care dau dovadă majoritatea judecătorilor care sunt chemați să decidă soarta unui copil atunci când părinții săi nu se înțeleg.

 

Este de datoria noastră, a practicienilor dreptului, să nu provocăm copiilor nicio emoție, suferință în urma vizitei la Tribunal. Dar ca să nu se ajungă aici, depinde numai și numai de părinți și de iubirea acestora față de copiii lor, iubire care trebuie să fie mai presus de orice!

 

Da, munca judecătorului nu e simplă deloc, el trebuie să afle ce se ascunde în sufletul copilului și în funcție și de opinia lui, să decidă la care dintre părinți îi va fi micuțului mai bine.

 

Pentru binele copiilor și pentru a-i proteja cât mai mult de contactul cu instanțele, le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în amenajarea acestor camere speciale pentru audierea minorilor. De asemenea, vă rog să nu rămâneți indiferenți și să sprijiniți în continuare acest proiect care trebuie să existe la orice instanță din România.

Dă un share dacă ți-a plăcut acest articol

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Despre autor
Mihaela Olaru

Avocat, soție, mamă, o femeie care radiază bunătate „serafică”, a spus cândva o personalitate emblematică a sistemului judiciar din România. 

Autori invitați
Ediție specială cu Adrian Năstase | "Prin tribunale ca prin viață" cu Mihaela Olaru
Mă găsești și pe social media