Emisiunea "Oamenii și Legea"

EFECTELE DECIZIILOR CCR ȘI ICCJ REFERITOARE LA PRESCRIPȚIA RĂSPUNDERII PENALE SI CUM SE REFLECTĂ ELE ÎN SOCIETATE 

cu av. Mihaela Olaru

Despre efectele deciziilor CCR și ICCJ referitoare la prescripția răspunderii penale si cum se reflectă ele în societate veți afla urmărind emisiunea.

În urma pronunțării Deciziilor CCR nr. 297/2018, nr. 358/2022 și a Deciziei ICCJ din data de 25 octombrie 2022 referitoare la prescripția răspunderii penale, magistrații vor fi nevoiți să constate încetarea proceselor penale și înlăturarea răspunderii penale pentru infracțiuni de corupție, asimilate corupției și având ca obiect fraudarea fondurilor europene, prin urmare se vor închide peste 550 de dosare. 

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a transmis la sfârșitul lunii octombrie într-un comunicat că aplicarea directă a deciziilor, vizează un prejudiciu estimat la 1,2 de miliarde de euro. Cum s-a ajuns aici și de ce nu s-a putut evita? 

Să vedem cadrul normativ general al prescripției în materie penală:

Prescripția în materia penală are ca efect înlăturarea răspunderii penale, ca urmare a trecerii unui anumit interval de timp de la săvârșirea faptei. Rațiunea prescripției constă în faptul că după trecerea timpului se uită infracțiunea săvârșită și în consecință urmărirea și pedepsirea tardivă nu mai au rost. Prescripția înlătură răspunderea penală în cazul tuturor infracțiunilor, cu excepția celor contra umanității.

Prescripția penală se clasifică după cum are drept consecință înlăturarea răspunderii penale sau înlăturarea executării unei sancțiuni penale deja aplicate de instanța.

Termenele de prescripție a răspunderii penale sunt:

  1. a) 15 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa detențiunii pe viață sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani;
  2. b) 10 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depășește 20 de ani;
  3. c) 8 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani;
  4. d) 5 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depășește 5 ani;
  5. e) 3 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii care nu depășește un an sau amendă.

Este important ca oamenii să știe că:

Termenele încep să curgă de la data săvârșirii infracțiunii. În cazul infracțiunilor continue termenul curge de la data încetării acțiunii sau inacțiunii, în cazul infracțiunilor continuate, de la data săvârșirii ultimei acțiuni sau inacțiuni, iar în cazul infracțiunilor de obicei, de la data săvârșirii ultimului act.

În cazul infracțiunilor progresive, termenul de prescripție a răspunderii penale începe să curgă de la data săvârșirii acțiunii sau inacțiunii și se calculează în raport cu pedeapsa corespunzătoare rezultatului definitiv produs.

În cazul infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale, al celor de trafic și exploatare a persoanelor vulnerabile, precum și al infracțiunii de pornografie infantilă, săvârșite față de un minor, termenul de prescripție începe să curgă de la data la care acesta a devenit major. Dacă minorul a decedat înainte de împlinirea majoratului, termenul de prescripție începe să curgă de la data decesului.

În concluzie,  corupţia are efecte negative incontestabile asupra drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi este sursa principală a sărăciei și subdezvoltării. Ea afectează în mod substanțial resursele publice și deturnează instituțiile statului de la misiunea lor.