Emisiunea "Oamenii și Legea"

La TVR 1, luni, 21 noiembrie 2022, în premieră la ora 06:00 și în reluare la ora 13:00, veți putea urmării emisiunea „Oamenii și Legea” cu tema: „Probleme locative 2”, invitat: Alin-Ioan Axente, avocat Baroul București

cu av. Mihaela Olaru

Față de numărul mare de mesaje de la telespectatori, astăzi vom continua să discutăm despre „Probleme Locative”. Legea asociațiilor de proprietari este încă criticată deopotrivă de proprietari, președinți de asociații, administratori și specialiști. Unul dintre neajunsurile ei este acela că, deși conferă drepturi persoanelor care știu și pot să și le ceară, lasă în urmă categoriile defavorizate de populație. Lipsa acțiunii în acest sens este mai ușor de regăsit în situațiile de risc – în comunitățile în care oamenii sunt mai puțin pregătiți să își ceară drepturile.

Pentru ca asociația de proprietari să funcționeze transparent, sunt necesare mai multe formulare, pentru diverse situații comune, cum ar fi spre exemplu:

  • Cererea de înscriere în asociația de proprietari – trebuie depusă și completată de toți proprietarii;
  • Notificare restanțieri – este necesară pentru a aduce la cunoștința restanțierilor valoarea penalităților;
  • Cererea de scutire de plată a cheltuielilor – această cerere va fi depusă de persoanele care din diverse motive pot beneficia de scutiri, fie prin ordine legale fie prin motive personale cum ar fi părăsirea locuinței pentru o perioadă nedeterminată caz în care poți fi scutit de la plata anumitor taxe cum sunt cele de întreținere sau curățenie, pentru că nu utilizezi aceste servicii;
  • Contestație calcul de întreținere – dacă simți că ți-a fost făcută o nedreptate și consideri că întreținerea costă prea mult, depune contestație la calculul de întreținere și administratorul este obligat să îți ofere toate informațiile;
  • Cerere de restituire a fondului de rulment – această cerere îți va fi utilă pentru revendicarea fondului de rulment plătit.

În concluzie, atunci când consideri că acțiuni ale asociației de proprietari sunt injuste, ai mai multe posibilități de a remedia problema. Primul pas pe care trebuie să îl faci este să sesizezi în scris asociația în care ești înscris și să rezolvi problema pe cale amiabilă.

În cazul în care problema nu se remediază nici în acest caz, singura soluție rămasă este să sesizezi instanțele de judecată. Vei formula o acțiune la judecătoria de sector sau la cea din localitatea de domiciliu, pe care o vei îndrepta contra asociației și chiar a primăriei în cazul în care consideri că au fost refuzate dispozițiile legale.