Emisiunea "Oamenii și Legea"

La TVR 1, miercuri, 30 noiembrie 2022, în premieră la ora 06:00, veți putea urmării emisiunea „Oamenii și Legea” cu tema: „Bullying-ul în școală”, invitat: Radu Togan, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 București

cu av. Mihaela Olaru

Dacă la grădinițaă fenomenul este prezent în faza incipientă, la școală se dezvoltă drastic. Sunt sute de cazuri în care părinții își mută copiii în alte unități de învățământ pentru că au fost agresați, fizic sau verbal, de alți colegi. Iar statisticile cresc de la an la an. Cum poate fi combătut acest fenomen și în ce fel pot interveni părinții și profesorii?

Bullying-ul are fețe ascunse și se manifestă sub forma a numeroase comportamente, a căror intenție este să provoace suferință. Există lovituri care se văd, răni care pot fi pansate, dar există și lovituri insinuante, răni care nu știu să strige după ajutor. Am vorbit cu mulți părinți despre acest fenomen, părinți care așteaptă mai multă implicare din partea școlii, dar și din partea inspectoratelor școlare. Eu voi atrage atenția de fiecare dată în emisiune și împreună vom căuta soluții pentru a interveni din punct de vedere juridic la timp. Aici aș dori să amintesc de introducerea educației juridice în școli din anul școlar 2022 – 2023. Este foarte important până atunci ca avocații, judecătorii, procurorii, și toți juriștii în general, să meargă cu toții în școli și să vorbească cu copiii tocmai pentru a putea preveni astfel de acte de violență în școli.

 

Este foarte important să se știe că la nivel european, România se situează pe locul 3 în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, cu 17% dintre copiii de 11 ani care au recunoscut că au agresat alți elevi cel puțin de trei ori în luna anterioară, procentajul celor de 13, respectiv 15 ani, fiind de 23%. Cele mai noi date procesate la nivelul Ministerului Educației Naționale pentru anul școlar 2014-2015 vorbesc despre 18.783 de cazuri de violență la nivel național.

 

  • 3 din 10 copii sunt excluși din grupul de colegi;
  • 3 din 10 copii sunt amenințați cu bătaia sau lovirea de către colegi;
  • 1 din 4 copii a fost umilit în fața colegilor.

Haideți să înțelegem ce este BULLYING-ul și de câte feluri este acesta?

 

  • Bullyingul poate fi fizic, verbal, psihologic sau orice combinație a acestor trei;
  • Bullyingul fizic include acțiuni precum: lovirea, împingerea, impiedicarea, furtul bunurilor și agresiunea sexuală;
  • Bullying-ul verbal include: tachinări, porecle cu conotație negativă, comentarii sexuale inadecvate și batjocură;
  • Bullyingul social include: răspândirea de zvonuri sau excluderea cuiva dintr-un grup;
  • Cyber-bullyingul combină practici ale bullyingului social și verbal, însă în mediul digital, în special prin intermediul rețelelor de socializare.

 

De multe ori ne punem întrebarea de ce părinții și profesorii nu reacționează la timp și nu denunță actele de agresiune?

 

  • Cum se pedepseste bullyingul? Există copii minori condamnați, pentru care s-au dispus măsuri educative privative sau neprivative de libertate?
  • Au fost profesori cercetați și condamnați, dar părinți?

 

„Bullying-ul în școală”, este deja un fenomen care s-a extins la scară largă, dar despre cum poate fi identificat, ce măsuri se pot lua și cum ne putem proteja pe noi și pe cei care sunt abuzați prin aceasta formă de manifestare, veți afla urmărind emisiunea „Oamenii și Legea”. Cum pot fi remediate toate aceste probleme ivite, fie că vorbim de rezolvarea lor pe cale amiabilă, fie atunci când această rezolvare ajunge pe rolul instituțiilor abilitate pentru a lua măsuri în consecință în vederea protejării victimelor de aceste forme de abuz, vom afla de la  domnul Radu Togan, procuror la Parchetul de pe lângă Judecatoria Sectorului 6 București. 

Este foarte important să știm:

  • cum procedăm dacă vedem un copil aflat într-o situație de abuz?
  • ce facem când vedem un copil agresat pe stradă, în parc, la locul de joacă?
  • care sunt pașii de urmat atunci când există violență la școală?
  • copiii victime riscă să devină agresori la rândul lor.
  • relația dintre bullying și suicid.
  • de ce copiii nu cer ajutor?
  • cum îl poți ajuta pe copil?
  • educația juridică în școli.

 

Importanța prevenției.

Conștientizarea nivelului crescut de manifestare a comportamentelor de bullying între copii, precum și a consecințelor negative dramatice pe care bullying-ul le are asupra dezvoltării emoționale a copiilor;

Conștientizarea nevoii de intervenție integrată școală-familie-copil, în vederea creării unui climat pozitiv în școală, condiție necesară gestionării comportamentelor de bullying;

Îmbunătățirea capacității de răspuns a școlilor, în colaborare cu Ministerul Educației, prin adoptarea unor mecanisme de prevenire și intervenție în diminuarea fenomenului de bullying, flexibile și adaptate la specificul și dimensiunea fiecărei școli;

Informarea copiilor cu privire la rolul lor fundamental în apărarea victimelor bullying-ului și în raportarea situațiilor de bullying;

Promovarea unor metode pozitive și eficiente de educare socio-emoțională a copiilor, victime ori agresori, atât pentru cadrele didactice cât și pentru părinți.

În concluzie, atunci când ai mai multe posibilități de a remedia problema ivită într-o unitate de învățământ pentru că copilul tău a fost agresat, fizic sau verbal, de alți colegi, primul pas pe care trebuie să îl faci este să sesizezi conducerea școlii pentru a lua măsuri pe cale administrativă în sensul de a lua legătura direct cu copiii direct implicați, cu părinții acestora, iar dacă această problemă nu se rezolvă și continuă să se manifeste, atunci sesizați instituțiile abilitate ale statului pentru a lua măsurile legale care se impun.