Vom analiza și vom dezbate aspecte legate de „Fraudele imobiliare”, despre cum putem să fim înșelați și la ce trebuie să fim atenți atunci când achiziționăm o locuință. Este bine să știți ce consecințe atrag fraudele imobiliare? Cine răspunde pentru viciile ascunse ale caselor vândute şi care sunt sancțiunile pecuniare pentru dezvoltatori? Cum își recuperează cumpărătorii banii investiți.
Tentativele de frauda imobiliara au devenit tot mai frecvente la nivel internațional și observăm extinderea tentativelor imobiliare și în România.
Ce trebuie să facă pentru a nu fi expuși unor astfel de fraude imobiliare?
Este important să știți care sunt pașii legali pe care trebuie să-i parcurgă un cumpărător încă din faza incipientă, adică, locuința nu a fost încă construită, dar dezvoltatorul îmi vinde practic niște informații?
Ce se întâmplă dacă locuința cumpărată nu corespunde, de exemplu etajele tehnice sau mansarda sunt inexistente?
Ce norme de siguranță trebuie să respecte constructorul și ce măsuri sunt menite să tragă la răspundere pe cei vinovați în cazul în care un imobil este vândut, știindu-se că are vicii ascunse.
Avem suficiente pârghii ca să poată fi trași la răspundere penală cei vinovați? Este adevărat că o lege specială poate fi la îndemână?
În concluzie, așa cum ați sesizat, în România se poate construi orice, oriunde, iar cumpărătorul nu este apărat. Este clar că România are nevoie de noi reguli în domeniul imobiliar, reguli utile cumpărătorilor, dar care să vină și în sprijinul dezvoltatorilor imobiliari.
Avem nevoie de o legislație corectă pentru a intra în rândul statelor care își apără viitorul. Dovada este numărul alarmant al construcțiilor ilegale, nesigure și a escrocheriilor reclamate de cumpărători.