Vom afla care sunt căile de urmat pentru o societate comercială în cazul în care are probleme financiare, dar și ce este insolvența și care sunt implicațiile deschiderii procedurii de insolvență.
Încep prin a vă spune că insolvența este o stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficiența fondurilor bănești disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide și exigibile și care se prezumă atunci când debitorul, după 60 de zile de la scadență, nu a plătit datoria sa față de creditor.
În continuare vom expune celor interesați diverse informații legate de procedura insolvenței: dacă aceasta este, pană la urmă, benefică sau este de natură să dezavantajeze o societate comercială, care sunt argumentele pentru care procedura insolvenței poate fi benefică, precum și câteva dintre implicațiile derulării acestei proceduri.
Vom afla în cadrul emisiunii:
Cine poate fi supus acestei proceduri și care sunt condițiile deschiderii procedurii de insolvență?
Care sunt opțiunile noastre în cazul în care nu dorim deschiderea unei astfel de proceduri, dar și implicațiile, chiar si de natură penală?
Ce se întamplă în cazul în care omitem să derulam demersurile necesare în vederea deschiderii procedurii?
Vom afla care care sunt o parte dintre beneficiile pe care procedura de insolvență le poate furniza unui debitor, dar și care sunt condițiile pentru deschiderea unui astfel de cadru procesual, precum și riscurile la care ne putem expune, dacă rămânem în pasivitate.
Este important de știut care sunt pașii ce trebuie urmați de către oricare dintre participanți, odată ce procedura insolvenței este deschisă, cu atât mai mult cu cât avem în vedere o procedură judiciară, desfășurată sub semnul caracterului său concursual, marcată de principiul celerității, dar care cunoaște pe alocuri și neovia realizării unor distincții foarte fine între prevederile normelor legale.
În concluzie, insolvența nu este o sancțiune ce se aplică unei societăți comerciale aflate în dificultate financiară, ci, mai degrabă, un remediu al condiției nefaste în care se regăsește aceasta și un cadru ce creează condiții prielnice redresării. Deosebit de sumar, precizăm doar câteva dintre beneficiile deschiderii unei proceduri de insolvență: suspendarea, respectiv încetarea proceselor și procedurilor de executare silită, posibilitatea încheierii contractelor păgubitoare și posibilitatea reducerii creanțelor pe care debitoarea trebuie să le achite pentru a ieși din procedura de insolvență.
Cu toate acestea, în procedura insolvenței trebuie să fim deosebit de atenți, fiind necesar a cunoaște tot timpul pașii care trebuie întreprinși la acel moment procesual, întrucât dat fiind pronunțatul său caracter de celeritate, în insolvență sancțiunea decăderii este des întâlnită.
Vă așteptăm cu drag de luni până joi, să urmăriți emisiunea juridică „Oamenii și Legea” la TVR 1 și pe TVR + https://www.tvrplus.ro/