Emisiunea "Oamenii și Legea"

La TVR 1, marți, 27 decembrie 2022, în premieră la ora 06:00 și în reluare la ora 13:00, veți putea urmării emisiunea „Oamenii și Legea” cu tema: „Modificarile fiscale aduse de O.G. 16/2022 și cum vor crește taxele și impozitele de anul viitor”, invitat: Gabriel Biriș, avocat în Baroul București

cu av. Mihaela Olaru

Vom discuta despre „Modificarile fiscale aduse de O.G. nr.16/2022 și vom afla cum vor crește taxele și impozitele de anul viitor” și despre reforma impozitului pe profit, impozitul pe venit și a contribuțiilor sociale, despre reforma impozitului pe clădiri și terenuri, precum și despre impozitul pe veniturile microîntreprinderilor. 

Odată cu intrarea în ultima luna din 2022, imaginea fiscală de ansamblu pentru începutul anului 2023 începe să se cristalizeze tot mai mult. În momentul de față, deja stim principalele măsuri fiscale stabilite oficial pentru a se aplica de la 1 ianuarie, însă nu trebuie să uităm că acestea vor fi completate de autorități, prin OUG, pe ultima sută de metri.

Vom discuta și despre:

 • cât de realist este impozitul pe venit si contribuții sociale?
 • de ce trebuie reformat impozitul pe profit?
 • cum va fi calculat impozitul pe venit și contribuții sociale, și impozitul pe clădiri?
 • ce prevede Planul Național de Redresare și Reziliență și cum și-a asumat România revizuirea Codului fiscal?
 • am văzut că se vrea să se crească impozite pentru cei cu câștiguri mari. E o soluție echitabilă?
 • România trebuie să renunțe la cota unică de impozitare, în favoarea uneia progresive. Ar fi o greseala majora, de ce? Din câte ne amintim impozitul progresiv a mai fost aplicat în România, cu rezultate proaste.


Voi prezenta pe scurt cele mai importante modificări și completări introduse prin această Ordonanță în cele ce urmează.

 1. Impozitul pe profit

Se introduc următoarele modificări:

–         Facilitatea de scutire a profitului reinvestit

Adică, se extinde facilitatea privind scutirea de impozit a profitului investit și pentru investițiile în active utilizate în activitatea de producție și procesare precum și în activele reprezentând retehnologizare. Această măsură intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2023. Aceste active vor fi stabilite prin Ordin al ministrului finanțelor.

–         Impozitul pe dividende

Se majorează, începând cu 1 ianuarie 2023, cota de impozitare a dividendelor distribuite/plătite între persoane juridice române, precum și pentru cele distribuite/plătite nerezidenților de la 5% la 8%.

De asemenea, nu vor mai fi scutite de impozit dividendele distribuite/plătite fondurilor de pensii administrate privat și/sau fondurilor de pensii facultative. Simetric, s-a eliminat scutirea de impozit și în cazul plăților de dividende plătite către fonduri de pensii nerezidente.

 1. Impozite și taxe locale

Au fost introduse următoarele modificări în materie de impozite și taxe locale:

–      Introducerea unui nou mod de calcul al impozitului / taxei pe clădiri începând cu anul 2023.

Conform noilor prevederi, în vederea determinării impozitului / taxei pe clădiri, se vor folosi următoarele cote minime de impozitare asupra valorii impozabile a clădirii:

 1. a)   0,1% în cazul clădirilor rezidențiale;
 2. b)   0,5% în cazul clădirilor nerezidențiale;
 3. c)   0,4% în cazul clădirilor utilizate pentru activități din domeniul agricol.

Venituri din chirii – a fost eliminată cota forfetară/deducerea de 40% utilizată la stabilirea venitului impozabil din chirii. În același timp a fost reintrodusă obligativitatea înregistrării la ANAF a contractului de chirie. Modificările intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2023.

Transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal – eliminarea plafonului neimpozabil de 450.000 lei și modificarea cotei de impozit:

 1. a)  3% pentru proprietățile deținute o perioadă de până la 3 ani inclusiv;
 2. b)  1% pentru imobilele deținute o perioadă mai mare de 3 ani.

Modificarea intră în vigoare la 1 ianuarie 2023.

Venituri din dividende – modificarea cotei de impozit de la 5% la 8% (se aplică veniturilor din dividende distribuite după data de 1 ianuarie 2023).

Venituri din jocuri de noroc – modificarea cotelor de impozit:

 1. a)  3% până la 10.000 lei inclusiv;
 2. b) 300 lei + 20% pentru ceea ce depășește suma de 10.000 lei;
 3. c) 11.650 lei + 40% pentru ceea ce depășește suma de 66.750 lei.

Se prelungește aplicarea cotei de 5% pentru livrarea de lemn de foc (în anumite condiții) până la 31 decembrie 2029.

În concluzie, în funcție de cât de mari vor fi modificările privind taxele și impozitele aplicate, rămâne de văzut cât de impozabilă va fi viața românilor!