Emisiunea "Oamenii și Legea"

La TVR 1, luni, 19 decembrie 2022, în premieră la ora 06:00 și în reluare la ora 13:00, veți putea urmării emisiunea „Oamenii și Legea” cu tema: „Drogurile și influența lor în societatea românescă”, invitat: Cristian Sîrbu, avocat în Baroul București

cu av. Mihaela Olaru

Traficul și consumul de droguri au luat proporții periculoase în România, iar consumatorii sunt tot mai mulți. Este concluzia la care au ajuns reprezentanții asociațiilor de luptă antidrog, care primesc zilnic telefoane de la părinți disperați. Prin urmare, numărul infracțiunilor comise sub influența drogurilor este în creștere. Ce spune legea și care sunt urmările asupra făptuitorului și a familiei extinse veți afla urmărind emisiunea.

O creștere îngrijorătoare este raportată de Agenția Națională Antidrog în privința celor care se urcă la volan după ce au consumat stupefiante. Dacă în urmă cu zece ani erau raportate cel mult 20 de cazuri anual, acum au depășit demult 100, iar tendința este în creștere alarmantă – în primul trimestru deja a fost depășită raportarea anului trecut.

Anul trecut, un bărbat a încercat să își ucidă soția, provocând un accident în plin centrul Capitalei. A lovit alte cinci autoturisme oprite la semafor, iar după o bătaie în plină stradă cu femeia, a ajuns în arest.

Designerul Răzvan Ciobanu s-ar fi urcat și el sub influența drogurilor la volan înainte de accidentul în care și-a pierdut viața. Sunt câteva dintre exemplele cunoscute. Numărul șoferilor drogați la volan s-a triplat în ultimii 4 ani, iar consecințele sunt extrem de grave: au fost 14 accidente provocate de șoferi drogați la volan, soldate cu 9 morți și rănirea gravă a 13 persoane – potrivit unui răspuns al Poliției Rutiere.

Țara noastră a trecut de la stadiul de „țară de trecere” la cel de „țară de consum” și acest fapt se vede săptămânal în cazuistica înregistrată” – Raport INML.

Considerăm necesară înțelegerea modului în care legiuitorul român sancționează anumite conduite ce implică drogurile și substanțele interzise de lege pentru a cunoaște atât riscurile la care ne supunem cât și implicațiile penale ce pot interveni. Principalele prevederi din legislația noastră sunt în cuprinsul Legii nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

Drogurile sunt împărțite în două mari categorii și pedepsele variază în funcție de categoria vizată:

  • droguri de risc (ex: canabis, ketamină);
  • droguri de mare risc (ex: cocaină, ecstasy etc.)

Legea română la art. 2 din Legea nr. 143/2000 sancționează următoarele fapte privitoare la droguri:

  • cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea;
  • oferirea;
  • punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu;
  • trimiterea, transportul;
  • procurarea, cumpărarea;
  • deţinerea;
  • orice alte operațiuni privind circulația drogurilor. 

 

Sunt pedepsite cu închisoarea de la 2 la 7 ani faptele privitoare la droguri de risc și cu închisoarea de la 5 la 12 ani cele privind droguri de mare risc.

De asemenea, la art. 3 din Legea 143/2000 este sancționată introducerea sau scoaterea din ţară precum și importul ori exportul de droguri cu închisoare de la 3 la 10 ani pentru drogurile de risc și cu închisoare de la 7 la 15 ani pentru drogurile de mare risc.

Aș vrea să atrag atenția asupra faptului că este suficient ca unul dintre participanți să împartă cu ceilați membri substanța pe care o consumă pentru a fi autor al infracțiunii de trafic de droguri.

Mai mult, legea sancționează la art. 5 punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unei locuinţe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri. Nu trebuie pierdut din vedere nici faptul că ajutorarea celor ce comit faptele indicate de lege poate fi considerată de organele judiciare drept un act de complicitate.

În anul 2020, s-au înregistrat 5 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 6 persoane şi rănirea gravă a altor 3 persoane;

În anul 2021, s-au înregistrat 5 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 2 persoane şi rănirea gravă a altor 6 persoane;

În perioada 01.01-30.09.2022, s-au înregistrat 2 accidente rutiere grave, soldate cu rănirea gravă a 2 persoane”, a arătat Poliția Rutieră.

Sunt câteva dintre titlurile din ultimele luni din presă care indică faptul că Poliția Rutieră depistează din ce în ce mai mulți șoferi sub influența substanțelor psihoactive.  Aceștia riscă închisoarea de la unu la cinci ani sau amendă, conform Codului Penal. Aceeași pedeapsă se aplică și șoferilor depistați sub influența băuturilor alcoolice, însă, în cazul lor, legea indică o limită (0,80 g/l alcool pur în sânge) care face diferența între contravenție și dosar penal.  

Și numărul dosarelor penale pentru consum și trafic de droguri a crescut.

Procurorii și polițiștii antidrog au intensificat în ultima perioadă acțiunile de combatere a fenomenului drogurilor, mai ales după ce în iunie, doi tineri au murit și alții au ajuns la spital pentru că au consumat droguri în timpul festivalului de muzică din București, Saga. DIICOT emite aproape zilnic comunicate de presă în care anunță dosare și rețineri privind infracțiuni legate de droguri.

Este atenuată răspunderea în cazul în care faptele sunt comise în scopul consumului propriu, fiind prevăzută pedeapsa închisorii de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă pentru drogurile de risc și pedeapsa închisorii de la 6 luni la 3 ani pentru drogurile de mare risc.

Situații în care răspunderea penală este atenuată sau chiar înlăturată:

– este prevăzută o cauză de nepedepsire în favoarea persoanei care, înainte să se fi început urmărirea penală de către organele abilitate, se autodenunță și contribuie la identificarea și tragerea la răspundere penală a celorlalți participanți la infracțiune:

– în situația în care a fost deja începută urmărirea penală și nu se mai poate beneficia de cauza de nepedepsire, dacă persoana anchetată colaborează cu organele judiciare și facilitează demersurile autorităților beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege.

În concluzie, în societatea noastră drogurile tind să rămână un subiect tabu. Totuși, este limpede că fenomenul social generat de consumul și traficarea drogurilor este în creștere. Abordările statelor lumii variază, unele având o atitudine blândă față de aceste comportamente iar altele, printre care și România, adoptând un cadru legislativ ce-și propune combaterea lor. Însă mai este mult până departe, așa că educația juridică și prevenția consider că sunt principalele arme!