Emisiunea "Oamenii și Legea"

FII AVOCAT ÎN ȘCOALA TA!

cu av. Mihaela Olaru

FII AVOCAT ÎN ȘCOALA TA!

Luni, 9 octombrie, de la ora 13:00, pe TVR 1, va fi difuzată o nouă ediție a emisiunii „Oamenii și Legea”.

În 2018, într-un studiu privind competențele cheie pentru învățarea pe tot parcursul vieții, Comisia Europeană califica cunoștințele juridice ca necesare încă din primii ani de studiu. Patru ani mai târziu, educația juridică devenea obligatorie și în școlile din România, după ce Parlamentul adopta un proiect de lege.

Ce este Constituţia României, care sunt drepturile, libertăţile şi îndatoririle fundamentale, care sunt aspectele unui proces legislativ, cum este organizat şi cum funcţionează sistemului judiciar, care sunt modalitățile de cunoaștere, prevenire şi combatere a discriminării, a violenţei în şcoli, a violenţei domestice, combaterea consumului şi a traficului de droguri, ce este și cum se pedepsește infracţionalitatea în mediul online? Tinerii știu să răspundă la aceste întrebări? Având convingerea că educația juridică în școli este mai mult decât necesară, din 2022 Uniunea Națională a Barourilor din România s-a alătural demersului educațional, desfășurând la nivel național proiectul “Fii avocat în școala ta!”.

De la ora 13:00, pe TVR 1, invitatata Mihaelei OLARU este Silvana RACOVICEANU, avocat.

Proiectul “Fii avocat în școala ta!” – FAST III a fost lansat la final de septembrie. Avocații voluntari în proiectul FAST au susținut, în cele două ediții anterioare, ore de educație juridică non-formală, în mod voluntar, la nivel de gimnaziu și liceu, pe baza modulelor realizate de către membrii Departamentului de Educație Juridică al UNBR. Aceștia au organizat procese simulate, concursuri, dezbateri și vizite în instanțe, penitenciare etc. În 2023, 2022 Uniunea Națională a Barourilor din România lansează noi acțiuni FAST prin care vor fi abordate cele mai recente probleme din școlile românești, într-o modalitate care să le permită tinerilor să conștientizeze rolul esențial pe care educația juridică și democratică le au în formarea lor ca viitori cetățeni.

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

Mai multe detalii puteți afla accesând www.tvr.ro