Emisiunea "Oamenii și Legea"

CONTRACTUL DE VÂNZARE-CUMPĂRARE. CE TREBUIE SĂ ȘTII PENTRU A NU FI ÎNȘELAT?

cu av. Mihaela Olaru

CONTRACTUL DE VÂNZARE-CUMPĂRARE.

CE TREBUIE SĂ ȘTII PENTRU A NU FI ÎNȘELAT?

Care sunt documentele necesare atunci când vindem sau cumpărăm un bun, ce taxe notariale sunt de achitat, ce trebuie să știe vânzătorul şi cumpărătorul pentru a nu fi înşelaţi într-o tranzacţie, aflaţi în ediţia de miercuri, 4 octombrie 2023, a emisiunii „Oamenii şi legea”.

Contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate, cu uzufruct, clauză de întreţinere, pentru achiziţia de case, terenuri sau bunuri de altă natură, toate acestea vorbesc despre unul dintre cele mai vechi acte juridice pe care un vânzător îl poate încheia cu un cumpărător.

De la ora 13:00, pe TVR 1, invitata Mihaelei OLARU este Manuela TĂBĂRAŞ, notar.

Fie că vorbim de casă sau apartament, pentru un contract de vânzare-cumpărare, este nevoie de: acte de identitate pentru cele două părţi, acte de proprietate ale imobilului, certificat fiscal emis pe numele proprietarului din care să rezulte faptul că acesta este la zi cu plăţile către Stat, documentaţie cadastrală, extras de carte funciară, certificat de performanţă energetică. În cazul apartamentelor, este nevoie şi de o adeverintă eliberată de asociaţia de proprietari/locatari, care să demonstreze situaţia datoriilor faţă de asociaţie şi ultima factură şi chitanţă pentru plata la zi a utilităţilor aferente locuinţei.

În cazul persoanelor juridice, pentru a realiza un contract de vânzare-cumpărare imobil este nevoie inclusiv de un certificat de atestare fiscală a persoanei juridice de la ANAF, certificat de înregistrare la Registrul Comerţului sau actul în baza căruia se desfăşoară activitatea persoanei juridice, un certificat constatator valabil de la Registrul Comerţului, o împuternicire, delegaţie, sau hotărâre A.G.A. dacă există un reprezentant al persoanei juridice la încheierea actului şi o hotărâre A.G.A din care rezultă acordul asociaţilor cu privire la procesul de vânzare a imobilului.

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

Mai multe detalii puteți afla accesând www.tvr.ro